Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Een bloeiende, witte horeca met flexi-jobs en flexi-uren

Open Vld Kamerleden Nele Lijnen en Egbert Lachaert hebben hun wetsvoorstel ingediend dat flexi-jobs en flexi-uren invoert in de horeca. “Deze maken gelegenheidsarbeid en overuren in de horeca aantrekkelijker, waardoor een witte horeca leefbaar moet zijn.”

De horeca is een zeer arbeidsintensieve sector met veel piekmomenten zoals in de zomer of avonden. De hoge loonkosten in ons land wegen dus zwaar door in deze sector en dat maakt de verleiding tot zwartwerk groot. De invoering van de zogenaamde witte kassa tegen 1 januari 2016 moet dat zwartwerk onmogelijk maken. “Maar deze belangrijke sector heeft wel nood aan begeleidende maatregelen om de overgang te maken en banenverlies en faillissementen te vermijden”, aldus Nele Lijnen.


Overgangsmaatregelen

Vorige regeringen verlaagden de btw op voeding naar 12% en voerden lastenverlagingen door voor overuren en gelegenheidsarbeid. De huidige regering bouwt hierop verder met een verdubbeling van het aantal goedkope overuren tot 360 per jaar, een verdubbeling van de gelegenheidsarbeid tot 200 dagen, een versoepeling van studentenarbeid en tot slot de invoering van de flexi-jobs.

Die flexi-jobs zijn een idee van Kamerlid Nele Lijnen uit 2013 en werden opgenomen in het federale regeerakkoord. “De flexi-jobs zijn bedoeld voor mensen die reeds een hoofdjob hebben waarbij ze minstens voor ⅘ tewerkgesteld zijn in een andere sector. De werkgever betaalt een bevrijdende RSZ-bijdrage van 25% op de uren gepresteerd in de horeca. Het loon van de werknemer wordt fiscaal volledig vrijgesteld. Netto is dus bruto”, legt mede-indiener Egbert Lachaert uit.

Ook voor vast personeel goedkopere overuren

Deze maatregel moet de gelegenheidsarbeid in de horeca flexibeler en betaalbaar maken. Maar Lijnen en Lachaert willen dit principe ook toepassen op de overuren van vaste horecawerknemers. “Personeel dat overuren presteert, zal niet langer RSZ-werknemersbijdragen moeten betalen op het loon dat met die overuren verdiend wordt. Het loon wordt fiscaal volledig vrijgesteld. De werkgever betaalt ook hier een bevrijdende RSZ-bijdrage van 25%.” Deze flexi-uren staan niet in het regeerakkoord, maar staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein wil alvast het voorstel van Lijnen voorleggen aan de coalitiepartners.

Lijnen: “Ons wetsvoorstel met deze twee eenvoudige maatregelen maken flexibele arbeid door vast en tijdelijk personeel fiscaal en parafiscaal voordelig en zo stimuleren we de verwitting in de horeca.” Iedereen heeft hierbij te winnen volgens Lachaert: “De werknemers zijn beschermd, de werkgevers stellen zich in de regel en de overheid verdient de lastenverlagingen vlot terug in de vorm van hogere inkomsten. Daarmee kan ze de algemene loonkosten verder verlagen, nog steeds een aanzienlijke handicap van onze economie.”