Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Nele Lijnen over aanslag in Tunesië: “Democratie is doorn in oog van extremisten”

Open Vld Kamerlid Nele Lijnen ondervroeg minister van Buitenlandse Zaken Reynders namiddag in de Kamer over de aanslag in Tunesië. “We betuigen ons oprecht medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. Het prille democratische succes van Tunesië is een doorn in het oog van extremisten. Maar, la Tunisie restera debout.”

Gisteren pleegden extremisten een brutale aanslag in een museum in Tunis waarbij tientallen vielen, waaronder een Belgische vrouw. “We willen ons diep medeleven betuigen aan de nabestaanden van alle slachtoffers. We betreuren het zoveelste geweld waarbij onschuldige burgers het leven laten”, zei Nele Lijnen.
Het liberale Kamerlid stelde dat het geen toeval is dat Tunesië het doelwit was van een aanslag: “Het is het land waar de zogenaamde Arabische Lente in 2011 begon. De lange weg naar echte democratie werd ingezet, met succesvolle verkiezingen. Een aanslag van deze omvang lijkt een verrassing, maar tegelijk ook niet. Voor extremisten in de regio is een democratisch succes een doorn in het oog. Het slechtste wat we dus nu kunnen doen is het land opgeven. Wij sluiten ons niet aan bij de cynici, die menen dat er kruid gewassen is tegen het islamisme en het radicalisme in de regio. Gisterenavond kwamen duizenden Tunesiërs al op straat met één boodschap: ‘La Tunisie restera debout’. Wel, ik sta recht mee met hen.”
Lijnen informeerde bij minister van Buitenlandse Zaken Reynders naar de laatste ontwikkelingen op het terrein. Daarnaast vroeg ze of Buitenlandse Zaken haar reisadvies voor het land zal aanpassen. “Dat dreigt de belangrijke toeristische sector die goed is voor 12% van het bbp in de problemen te brengen, waardoor er een negatieve economische spiraal op gang kan komen. Tunesië moet een baken van hoop in de regio blijven.”
Minister Reynders veroordeelde de aanslag in Tunis. Het reisadvies zal niet worden aangepast, een beslissing die Lijnen verwelkomt. De minister sprak ook zijn vertrouwen uit in de Tunesische democratische instellingen. “België zal, zowel bilateraal als binnen de EU, blijven steun geven aan de versterking van de democratie in Tunesië en aan de nodige hervormingen voor een economische en sociale transitie die alle Tunesiërs ten goede komt”, klonk het.
Lijnen hield in haar repliek een pleidooi om de radicalisering, hier en in de regio, te bestrijden en de democratie te ondersteunen. “Dat kan België niet alleen doen, daar hebben we een Europese aanpak voor nodig. De aanslag van gisteren vond plaats in een museum voor Griekse en Romeinse kunst. Het is het bewijs dat onze landen rond de Middellandse Zee een geschiedenis delen. Ik hoop dat wij ook samen een toekomst delen, met gedeelde waarden van democratie en mensenrechten die strijdt tegen iedere vorm van terreur en geweld.”