Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Flexi-jobs bevestigd door grondwettelijk hof

28 september 2017 - Het Grondwettelijke Hof heeft vandaag een uitspraak gedaan over de horecawet van eind 2015, waarin de flexi-jobs en de bruto = netto overuren voor de horeca ingevoerd werden. Het Hof oordeelt terecht dat de flexi-jobs grondwettelijk zijn en een nood in de sector invullen. De argumenten van de vakbonden worden dus volledig van tafel geveegd.

Philippe De Backer: “Er zijn vandaag 28.000 tevreden mensen aan de slag via een flexi-job. Ik hoor hen niet klagen, het zijn enkel de vakbonden die een probleem maken van de flexi-jobs. De framing van de vakbonden dat flexi-jobs precaire jobs zouden zijn, strookt ook niet met de realiteit. Het zijn flexibele jobs, bovenop de hoofdjob, om avond- en weekendwerk in de horeca op te vangen, waarbij de werkgever 25 procent RSZ betaalt. Tegelijkertijd bouwt de flexi-jobber ook rechten op (pensioen, vakantie,…) Dat levert ook geld op. We innen vandaag 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden. De flexi-jobs is intussen ook een gigantisch succes en één van de meest succesvolle banenplannen van de afgelopen jaren. Er zijn intussen al 28.000 flexi-jobbers aan de slag bij 7.300 horecazaken die gemiddeld 4 uur per week werken en 11,6 euro netto per uur verdienen. Daarom breiden we het systeem ook uit naar de detailhandel en gepensioneerden.”

Maggie De Block: “Het succes van de flexi-jobs bestaat er in dat het gaat om flexibele jobs die weinig administratieve verplichtingen vergen. De werkgever en werknemer bepalen onderling het loon, waarbij de werknemer direct weet hoeveel hij netto zal ontvangen zonder schrik te moeten hebben dat hij achteraf nog moet achterdragen aan de fiscus. We geven de mensen meer vrijheid. Dit is in belang van de werknemers. Ik ben blij dat het Grondwettelijke Hof vandaag komaf maakt met de aanvallen op de flexijobs.”

Kamerlid Nele Lijnen diende in 2013 voor het eerst een wetsvoorstel in om flexijobs in te voeren en reageert uiterst tevreden: “Er werden de afgelopen jaren veel onwaarheden verteld over de flexijobs. Maar het zijn géén minijobs, ze ondergraven de sociale zekerheid niét. Het is goed dat het Grondwettelijk Hof ons nu gelijk geeft. De deur staat nu open voor de uitbreiding naar gepensioneerden en andere sectoren dan de horeca. We kijken uit naar de wetsontwerpen van de regering hieromtrent.”

Open Vld Voorzitter Rutten is zeer tevreden met de beslissing van het Grondwettelijk Hof i.v.m. de flexi-jobs. "Het principe om mensen flexibel te laten werken en bijverdienen krijgt volledig gelijk over de ganse lijn. De flexi-job biedt mensen jobkansen én we laten hen vrij om vooruit te gaan. Wij zijn trots dat onze vooruitgangsideeën, realisaties worden." Voorzitter Rutten dringt er op aan dat de regering nu - ook op voorstel van Open Vld - snel werk maakt van een uitbreiding van de flexi-jobs naar gepensioneerden en kleinhandel.