Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Opiniestuk: flexi-jobs leiden tot rendabel ondernemen in de horeca

De Limburgse horeca slaakt een noodkreet. Na de sluiting van het restaurant BitterZoet in Zonhoven en de moedige getuigenis en open brief van de zaakvoerder, wordt nog maar eens duidelijk dat de horecasector in moeilijke papieren zit. Als we binnen tien jaar nog willen tafelen op restaurant, nog een pintje willen drinken in het dorpscafé of het toerisme een boost willen geven, moeten we dringend investeren in onze vakmensen. Ze doen veel moeite en kloppen lange uren om het hun gasten naar de zin te maken. Wat ze ervoor terugkrijgen, staat echter in schril contrast met de investeringen. Lekker eten en drinken is een toeristische troef van onze regio. Als we niet inzien dat de horeca een van de meest bedreigde sectoren is, verliezen we binnenkort een van onze aantrekkingspolen.

Er werden maatregelen genomen door deze regering, maar we moeten verder durven gaan. Door de flexi-jobs laten we toe om tot 500 euro belastingsvrij bij te verdienen. De werkgever betaalt per werknemer een eenmalige bevrijdende aangifte van 125 euro. De flexi-jobs laten uitbaters toe om gelegenheidspersoneel flexibel en goedkoper in te zetten. Het geeft ook de mogelijkheid aan het vast personeel om de overuren op die manier bij te verdienen. Door de invoering van de flexi-jobs kunnen de horeca-uitbaters de personeelskosten drukken zodat zij meer ademruimte krijgen en rendabeler kunnen ondernemen.

Ook het personeel zal daardoor niet langer het grootste deel van wat ze extra verdienen met hun overuren moeten afgeven, wat meteen zal leiden tot een stijging van de koopkracht. Gelet op de huidige economische situatie komt dit de Belgische economie zeker ten goede.Maar ook de overheid is gebaat bij deze maatregel. Aangezien we nu naar een witte sector toewerken, kunnen er ook meer inkomsten voor de overheid geïnd worden en kan de overheid zijn controles afbouwen, wat een daling van de uitgaven impliceert. Dit alles leidt voor de overheid tot een terugverdieneffect waardoor de maatregel vrijwel geen extra uitgaven met zich brengt.

Belgen en zeker Limburgers kennen iets van eten en drinken. Laten we ervoor zorgen dat een pintje drinken in de toekomst niet onbetaalbaar bitter zal smaken!

Verschenen in Het Belang van Limburg op 1 februari 2014