Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Woede om verbod op wilde spoorstakingen

Met de verkiezingen van 25 mei in het vooruitzicht is het andermaal hommeles binnen de regering-Di Rupo. Deze keer over het verbod op wilde stakingen bij de NMBS. De socialisten waren vierkant tegen het wetsvoorstel maar de N-VA zorgde voor een alternatieve meerderheid. De socialisten zijn woedend. 

Het wetsvoorstel werd dinsdag in de late avond met een alternatieve meerderheid goedgekeurd in de commissie Economie van de Senaat. Het voorstel verbiedt wilde stakingen bij de NMBS. Dat verbod moet in het beheerscontract opgenomen worden. Zijn er toch wilde stakingen, dan volgt er een financiële sanctie. Aangekondigde stakingen kunnen wel. De socialisten waren tegen: zij tillen zwaar aan de financiële sancties die de openbare dienstverlening in het gedrang kan brengen. Maar de N-VA zorgde voor een alternatieve meerderheid. De socialistische vakbond ACOD had het over een "oorlogsverklaring". ACV-Transcom noemde het wetsvoorstel "onaanvaardbaar en overbodig". Volgens de vakbonden zijn er weinig wilde stakingen en zijn die enkel het gevolg van werkdruk of agressie op het personeel.

Veel wilde stakingen

De officiële cijfers van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in antwoord op een vraag van Nele Lijnen (Open Vld) spreken dat tegen. In 2012 en 2013 samen waren er 36 acties bij de spoorwegen, waarvan 16 onaangekondigd: 10 van de 17 in 2012 en 6 van de 19 in 2013. Daarvan hadden er 7 gevolgen voor de reizigers.Volgens Nele Lijnen, die achter het wetsvoorstel staat, zijn er dat zeven te veel. "Naast het recht op staken is er ook zoiets als het recht op werken voor wie de trein nodig heeft om te gaan werken." Lijnen streeft op termijn naar een minimale dienstverlening. Iets waar de vakbonden absoluut niet van willen weten wegens "onuitvoerbaar en onveilig".Overigens is het nog maar de vraag of het wetsvoorstel ooit wet wordt. Er is immers geen tijd meer om het nog goed te keuren in de Kamer. Daarom wil sp.a-voorzitter Bruno Tobback ook niet te zwaar tillen aan de alternatieve meerderheid. " Spierballengerol voor de verkiezingen", noemt hij het.

Bron: Het Belang van Limburg - 3 april 2014