Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Nieuwe kliklijn sociale fraude

BRUSSEL- Bart Tommelein (Open Vld) wil sociale fraude veel harder aanpakken. De staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude wil steuntrekkers die in het zwart werken, strenger straffen. Daarvoor richt hij een nieuw meldpunt op dat een einde moet maken aan het anoniem verklikken van sociale fraude. De verklikkers blijven wel bescherming genieten. 

Fiscale discussies (LuxLeaks en vermogenswinstbelasting naar aanleiding van de verkoop van Omega Pharma) mogen de voorbije week het nieuws hebben beheerst, de nieuwe staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein wil ook werk maken van sociale malversaties. Hij kwam zondag met een eerste maatregel.Nieuw meldpunt"Sinds ik de eed aflegde als staatssecretaris voor Fraudebestrijding, word ik overspoeld met meldingen van fraude. Meestal gaat het om volledig anonieme klachten. Blijkbaar wordt daar soms gevolg aan gegeven en soms niet. Een regeling is er echter niet, en daar wil ik verandering in brengen", aldus Tommelein.Om dit te verhelpen komt er binnenkort een nieuw, centraal meldpunt waar de klager zich moet bekendmaken. "De fraudeur zal niet te weten komen wie hem of haar heeft verklikt. Wie daarentegen onterecht iemand verklikt, riskeert vervolgd te worden", klinkt het.Nochtans had staatssecretaris Tommelein recent nog in een interview gezegd dat hij "geen heksenjacht wil ontketenen tegen de kleine fraudeur." De Open Vld'er meende wel dat "het beter is fraude te voorkomen dan achteraf keien te moeten stropen."

"Goed bestuur"
Kamerlid Nele Lijnen, die in het verleden samen met Tommelein al wetsvoorstellen had ingediend om sociale fraude beter te beteugelen, verdedigt haar partijgenoot. "Sociale fraude haalt ons solidariteitssysteem onderuit. Uitkeringsfraude, C4-fraude, sociale dumping, ... het zijn vormen van (georganiseerde) sociale fraude", zegt de Limburgse politica. "Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar en moet bestreden worden.

Vandaag worden er al veel klachten ingediend, maar dat gebeurt bij verschillende diensten, verschillende administraties, zelfs op het kabinet van de staatssecretaris. Daardoor kan vaak niet op de meest accurate manier worden opgetreden. Vandaar de oprichting van één centraal meldpunt waardoor klachten van burgers onmiddellijk bij de juiste dienst terechtkomen, en er passend gevolg aan kan worden gegeven. Dat noem ik goed bestuur."Lijnen vindt dat er geen enkele reden bestaat om anonieme klachten toe te laten. "Met het nieuwe systeem wordt de anonimiteit van de indiener nog altijd gewaarborgd tegenover de mogelijke fraudeur. Dit bestaat al, want zelfs in de rechtbank heeft de sociale inspectie geheimhoudingsplicht."

Energieverbruik
Naast dit nieuwe meldpunt wil de regering Michel ook een actieplan tegen sociale fraude waarbij via het gas-, elektriciteit- en waterverbruik wordt gecontroleerd of alleenstaanden echt alleen staan. De regering denkt daarbij aan mensen die zeggen dat ze alleen wonen terwijl ze eigenlijk samenwonen, om zo een hogere uitkering te krijgen. Via datamining (koppelen van databanken) kunnen de gegevens over gas-, water- en elektriciteitsverbruik bij dit soort steuntrekkers automatisch worden nagegaan. Als dat verbruik te hoog ligt voor één persoon, komt er verder onderzoek.Datamining biedt nog heel wat perspectieven. "Zo is het perfect mogelijk dat de databank van de Dienst Inschrijving van Voertuigen aan die van de inkomens wordt gekoppeld zodat ook kan worden nagegaan of steuntrekkers niet met een dure wagen rondrijden", klinkt het.

Bron: Het Belang Van Limburg, 10 nov. 2014 p.9
Auteur: Yves Lambrix