Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Belgische delegatie op "inleefbezoek" in Gaza

Na het debat in de Kamer over Palestina, gingen een aantal parlementsleden ter plaatse. De Palestijnse kwestie zullen ze nooit meer met dezelfde ogen bekijken.
Zwaar onder de indruk waren ze, de parlementsleden die op 'inleefbezoek' zijn in Israël en de Palestijnse gebieden. Op uitnodiging van 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam vertoeven vijf federale en drie Vlaamse parlementsleden nog tot morgen in het Midden-Oosten. Onder hen onder meer Peter De Roover (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen), Nele Lijnen (Open Vld) en Meryem Kitir (sp.a).

Gisteren op het programma: de Gazastrook. Daar geraken was geen evidentie. Sinds het conflict afgelopen zomer escaleerde, is het voor dergelijke delegatie bijzonder moeilijk om de grens over te steken. Na bemiddeling van de Belgische ambassade kregen de parlementsleden gisteren onverwacht groen licht. Ze bezochten onder meer Shujaiyyah, een buitenwijk van Gazastad. "Vrouwen en kinderen lopen er rond tussen het puin, op de plaats waar ooit hun huis stond", vertelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Je ziet wat de Israëlische aanval teweegbracht. Een dichtbevolkt gebied is gewoon platgebombardeerd." Ook zijn N-VA-collega Peter De Roover is zwaar onder de indruk. "Geen twee stenen staan er nog op elkaar. Hier kom je niet ongeschonden uit. Gaza zal voor mij nooit meer dezelfde betekenis hebben." Wat hen vooral trof, was het contact met de lokale bevolking. "Wat we zien is dat die mensen nauwelijks nog hoop hebben", zegt De Roover. "Zo creëer je de ideale voedingsbodem voor generatielange haat tegenover Israël", vult De Vriendt aan. De twee delen hun kommernis om het lot van de Palestijnen, al zien ze de politieke vertaling anders.

Vorige week keurde de Kamer nog een resolutie goed die de Palestijnse staat erkent, "op het ogenblik dat dat het meest geschikt geacht wordt". Voor de oppositie ging dat lang niet ver genoeg: die wilde een onmiddellijke erkenning. Tijdens de missie werd er nog druk verder gediscussieerd, maar grote positiewijzigingen moeten er niet verwacht worden. "Ik blijf bij mijn standpunt", zegt De Roover. "Het is niet hier dat de grote politieke beslissingen genomen worden."

Bron: De Morgen, 18 februari 2015, p.6
Auteur: ROEL WAUTERS