Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

"Databank zedenfeiten veel beter benutten"

“De ViCLAS-databank (Violent Crime Linkage Analysis System) moet veel beter en intensiever worden gebruikt, want vandaag is in 37,3 procent van de gevallen de dader van
extrafamiliaal geweld nog altijd niet bekend.” dat zegt Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen. Minister Jambon erkent het probleem.

 ViCLAS is de databank van de politie voor extrafamiliale zedenfeiten. Op basis van processenverbaal van de lokale en federale politie worden de processen-verbaal door speciaal opgeleide alakysten gecodeerd. “Een voorbeeld: een verkrachter slaat in twee verschillende steden toe. Uit de pv’s van slachtoffers blijkt dat hun dader een opvallende tatoeage had. Door de dossiers te koppelen via ViCLAS wordt duidelijk dat het om dezelfde dader gaat”, zegt Nele Lijnen. 

ViCLAS werd in 2003 in ons land geïnstalleerd. Ze wordt ook in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en Ierland gebruikt zodat grensoverschrijdende dossiers verbonden kunnen worden. 

8.800 dossiers
Uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt dat er 8.803 dossiers in ViCLAS zitten. “De minister liet me weten dat 3.309 dossiers (37,3%) onopgelost blijven omdat de dader niet bekend is”, zegt Nele Lijnen. Minister Jambon erkent het probleem dat de beschikbare informatie onvoldoende doorstroomt naar de ViCLAS-analisten. Een omzendbrief moet dit op korte termijn verbeteren.

“Daarnaast maken ook de magistraten onvoldoende gebruik van de ViCLAS- en DNA-databanken”, zegt Nele Lijnen. “Nochtans is dit erg belangrijk, want elke dag stappen gemiddeld tien mensen naar de politie om te vertellen dat ze verkracht zijn. Maar negen op tien slachtoffers houden hun mond. Omdat ze beschaamd zijn, of omdat ze denken dat de dader toch vrijuit zal gaan.”

De regering schat het aantal slachtoffers op 43.000 per jaar. Van de gemelde zaken wordt echter 60 procent geseponeerd, temeer omdat het bij seksueel geweld vaak een woord-tegenwoordsituatie is. “Om die reden is het belangrijk dat de ViCLAS-databank optimaal wordt gebruikt door pv’s zo goed mogelijk op te stellen en door te geven”, besluitt Lijnen.

Bron: Het Belang van Limburg, 7 juli 2017 p. 4, auteur: Yves Lambrix