Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Open VLD wil leugendetector in de wet, in strijd tegen zedenfeiten

De leugendetectortest - officieel 'de polygraaftest' -is een bijzonder nuttig instrument in gerechtelijke onderzoeken, vinden Open VLD-Kamer­leden Nele Lijnen en Carina Van Cauter. “Net daarom willen we de test zo snel mogelijk in de wet inschrijven. Om het gebruik juridisch waterdicht te maken.”
Vorig jaar werden 474 aanvragen ingediend om verdachten aan de leugendetector te leggen. Dit jaar kwamen er bij het speciale team van de federale politie al 264 aanvragen binnen. Het leeuwendeel van de testen maakt onderdeel uit van zware gerechte­lijke dossiers. Vaak moord of doodslag. Maar nog vaker van ­zedendossiers, waar onderzoekers geregeld botsen op situaties van woord tegen woord. De ­leugendetector is daar vaak een laatste redmiddel.

“Net omdat de polygraaf zo'n nuttig instrument is in strafonderzoeken, hebben we een wetsvoorstel ingediend om het gebruik ervan eindelijk wettelijk te regelen”, zeggen Nele Lijnen en Carina Van Cauter, Kamerleden voor Open VLD. “Het gebruik is nu geregeld via omzendbrieven, maar we horen bij de politie dat dat juridisch niet waterdicht is. Zowel de politie als politiewaakhond Comité P willen liever een echte wettelijke verankering. En ook het Verdrag voor de Rechten van de Mens eist dat.”
Beide Kamerleden zijn overtuigd van de betrouwbaarheid van de polygraaftest. “Al mag dat natuurlijk niet het enige bewijsmiddel zijn”, zegt Van Cauter. “Want ­ondanks de hoge graad van betrouwbaarheid, is zo'n test niet onfeilbaar. Net zomin als rapporten van een toxicoloog, een forensisch psychiater of een ballistisch ­expert trouwens.”
Het blijft aan de rechter om de bewijskracht finaal te beoor­delen. “Maar wij geloven dat de rechters zich geruster zullen ­voelen als die polygraaftest echt wettelijk geregeld is.”
 
Strenge regels
Hun wetsvoorstel blijft wel ­vasthouden aan de strenge regels die gepaard gaan met het gebruik van de leugendetector. Zo'n test kan alleen als een verdachte ermee akkoord gaat, het verhoor moet worden opgenomen, de ­betrokkene moet grondig worden voorbereid en hij moet zich te allen tijde kunnen terugtrekken.
Het zijn trouwens niet alleen verdachten die getest kunnen worden. Ook getuigen, tipgevers en spijtoptanten. “En slachtoffers”, zegt Lijnen. “In zedenzaken bijvoorbeeld. Al is zoiets zeer ­delicaat. Het kan natuurlijk alleen als zo'n slachtoffer bereid en in staat is om zo'n zware en be­lastende procedure te doorstaan.”
Ze hopen dat hun wetsvoorstel bij de start van het nieuwe par­lementaire jaar snel goedgekeurd kan worden. “Want wie kan hier nu tegen zijn?” zegt Van Cauter.
 
Bron: Het Nieuwsblad, 23/08/2017 p. 9, auteur: Steven De Bock