Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

The sky is vanaf nu the limit voor flexi-jobs

De flexi-jobs voor bakkers, slagers en kappers zijn vanaf 1 januari een feit. En Open VLD zet graag nóg een stapje verder. De champagneflessen werden gisteren bovengehaald bij Open VLD. De liberalen halen een ferme politieke slag binnen door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de flexi-jobs. Het Hof verwierp alle klachten van de vakbonden en geeft daarmee voldoende munitie aan de regering voor een verdere uitbreiding van het systeem.
Met een flexi-job kunnen werknemers iets bijverdienen zonder extra belastingen te betalen, op voorwaarde dat ze al minstens vier vijfde werken voor een andere werkgever. Tot nu toe bestonden die flexi-jobs alleen in de horeca. Maar vanaf 1 januari 2018 wordt de regeling fors uitgebreid. Ook supermarkten, bakkerijen, slagers, kappers en hotels kunnen er gebruik van maken, net als gepensioneerden die nog een centje willen bijverdienen.
De regering keurde de uitbreiding al principieel goed in het ­Zomerakkoord, op voorwaarde dat het Grondwettelijk Hof zich niet zou verzetten tegen de flexi-jobs. Stefaan Vercamer, Kamerlid van regeringspartij CD&V, geeft eerlijk toe dat hij 'er toch wel een beetje op had gehoopt' dat de uitbreiding het niet zou halen. 'Ik blijf principieel tegen de flexi-jobs, ook al helpen ze duidelijk wel tegen zwartwerk', zegt hij.
Ook het gemeenschappelijk vakbondsfront reageert ontgoocheld: 'De flexi-jobs staan bol van discriminaties, maar overlopend van zelfingenomenheid zal deze rechtse regering zich nu gesterkt voelen om ze verder uit te breiden naar andere sectoren.'

Ook goed voor de schatkist
Goed geraden, want de liberalen laten de kritiek niet aan hun hart komen en drukken verder op het gaspedaal. 'Er zijn intussen al 28.000 flexi-jobbers aan de slag bij 7.300 horecazaken. Ze werken gemiddeld 4 uur per week en verdienen gemiddeld 11,6 euro netto per uur', benadrukt Open VLD-staatssecretaris Philippe De Backer. 'Ik hoor hen niet klagen, alleen de vakbonden maken er een probleem van.'
De Backer benadrukt dat het systeem de schatkist ook geld opbrengt. 'We innen vandaag 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden. De flexi-jobs zijn intussen een van de meest succesvolle banenplannen van de afgelopen jaren', klopt de liberaal zich op de borst.
Daar blijft het niet bij, want de Open VLD is nog ambitieuzer. 'Het systeem is duidelijk succesvol. We moeten nu ook een verdere uitbreiding naar de evenementensector onderzoeken', zegt Open VLD-Kamerlid Nele Lijnen. 'Denk aan de festivals, maar ook de kleinere evenementen in de zomer. Ook zij moeten nu opboksen tegen te veel wetgeving en teruggrijpen naar vrijwilligers'.

Wapenen tegen misbruik
De kans is klein dat die nieuwe uitbreiding er deze regeerperiode nog komt. 'We houden ons natuurlijk aan het Zomerakkoord, afspraken zijn afspraken, maar een verdere uitbreiding zie ik echt niet meer zitten. Dit is de grens', zet CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer de hakken in het zand. CD&V-vicepremier Kris Peeters is voorzichtiger en wil niet op de zaken vooruitlopen. 'Laten we eerst het Zomerakkoord met al zijn tewerkstellingsmaatregelen uitvoeren', reageert hij. Zelfs regeringspartij N-VA, net als Open VLD nochtans een grote voorstander van deze vorm van tewerkstelling, waarschuwt voor het 'ongelimiteerd uitbreiden' van de flexi-jobs. 'Het is duidelijk dat het systeem werkt', benadrukt N-VA-Kamerlid Jan Spooren. 'Maar het mag onze staatsfinan­ciën niet ondergraven (werkgevers betalen op die flexi-jobs veel minder sociale bijdragen, red.). We moeten ons ook wapenen tegen misbruik, zoals bedrijfjes die op de duur enkel en alleen op flexi-jobbers draaien.'
Bron: De Standaard 29/09/2017 p.10, auteur: Simon Andries
Lees meer: