• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Hoog tijd voor Waals wapenembargo tegen Saoedi-Arabië

De moord op kritisch journalist Khashoggi en het aanhoudend conflict in Jemen tonen aan dat het Saoedisch regime gewetenloos tewerk blijft gaan. Ondertussen blijft Wallonië wapens leveren aan dit land. Open Vld Kamerlid Nele Lijnen. “Ons parlement riep al op tot een Europees embargo, maar tevergeefs. Het wordt tijd dat ons land, net als Duitsland, unilateraal beslist om te stoppen met wapens leveren.”

Saoedi-Arabië treedt al jaar en dag de mensenrechten met de voeten. Ze spelen ook een belangrijke rol in het aanhoudend conflict in buurland Jemen. Ruim 17 miljoen burgers dreigen daar aan ondervoeding en ziektes te sterven. Een humanitaire ramp. Daarbovenop komt nu de zaak-Khashoggi, de geplande moord op een Saoedisch journalist door het regime in het consulaat in Istanbul.

Nele Lijnen: “Dit is een gewetenloos regime, haast een schurkenstaat. Enkele jaren geleden besloot de Vlaamse regering al om te stoppen met wapenleveringen. In mei 2017 keurde dit parlement al een resolutie goed waarin we oproepen tot een wapenembargo op Europees niveau. Maar ondertussen blijft Wallonië wapens leveren, de laatste 8 jaar voor 5 miljard euro. Dit is niet te verantwoorden. Wat baat dan de extra humanitaire hulp die ons land biedt aan Jemen?”

Volgens het Kamerlid is het duidelijk dat de Europese lidstaten geen consensus bereiken over een gezamenlijk embargo. Minister Reynders bevestigt dit ook. “Daarom moeten we net zoals Duitsland zelf het heft in handen nemen en unilateraal een embargo afkondigen. Geen Waalse wapenleveringen meer aan Saoedi-Arabië!”

Lijnen verwijst nog naar het lidmaatschap van België in de VN Veiligheidsraad vanaf 2019. “We hebben een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen, we moeten onszelf nog in de spiegel kunnen bekijken, we mogen niet cynisch worden, we mogen niet medeplichtig zijn aan de wreedheden door de wapens te leveren waarvan Jeminieten het slachtoffer worden.”


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.