• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Persbericht: Lijnen wil legale productie van medicinale cannabis mogelijk maken

“Tal van studies bewijzen een potentiële toegevoegde waarde, in vergelijking met de klassieke farmaceutische oplossingen”, zegt Lijnen. “Belangrijk is dat het gaat om specifieke gevallen waar traditionele medicijnen weinig of geen effectiviteit meer hebben”.

Liberaal Kamerlid Nele Lijnen dient een wetsvoorstel in om de productie van cannabis voor medicinaal gebruik via het cannabisbureau legaal te maken. Dit overheidsbureau staat onder controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Deze wetswijziging is noodzakelijk om medicinale cannabis legaal ter beschikking te kunnen stellen van patiënten en speelt in op de wereldwijde evolutie die wetenschappelijk aantoont dat cannabis positieve medicinale effecten kan hebben”, aldus Lijnen.

Steeds meer landen erkennen het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. “Tal van studies bewijzen een potentiële toegevoegde waarde, in vergelijking met de klassieke farmaceutische oplossingen”, zegt Lijnen. Al in 2014 boog een werkgroep zich over het vraagstuk van medicinaal gebruik van cannabis in België. Die werkgroep, in de schoot van het FAGG, concludeerde toen dat er toegevoegde waarde kan zijn. “Belangrijk is dat het gaat om specifieke gevallen waar traditionele medicijnen weinig of geen effectiviteit meer hebben”, verduidelijkt het liberaal Kamerlid.

Cannabisbureau
Daarom dient Lijnen een wetsvoorstel in om de legale productie van medininale cannabis mogelijk te maken. “We richten het cannabisbureau op dat moet instaan voor de volledige organisatie van de teelt van medicinale cannabis. Zo zal het moeten zorgen voor de vergunningen van de gronden waarop geteeld mag worden, maar ook voor de vergunningen van de telers die de medicinale cannabis zullen produceren”, zegt Nele Lijnen.

Vervolgens zal het cannabisbureau de oogst van de vergunde private telers aankopen en er volledige controle over uitoefenen. “De overheid zal dus het volledige monopolie hebben op de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis.”

Tot slot zal het cannabisbureau de cannabis ter beschikking stellen van apotheken en ziekenhuizen zodat patiënten die medicinale cannabis krijgen voorgeschreven door de arts, er gebruik van kunnen maken.

Lijnen besluit: “Met dit voorstel maken we het eindelijk mogelijk om op een legale manier medicinale cannabis te produceren, onder strikte controle van de overheid. Zo kunnen we op een reële vraag inspelen in de medische wereld en van patiënten.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft lang aan dit project gewerkt, maar het kwam op de helling door de val van de regering. Daarom neemt Lijnen nu de draad op in het parlement. Els Van Hoof van CD&V en Damien Thiery van MR steunen het voorstel van Lijnen.


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.