Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Gescheiden ouders ontvoeren steeds vaker eigen kinderen

Het aantal ontvoeringen van minderjarigen door één van beide ouders blijft jaar na jaar toenemen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 

Op zondag 30 september ging de 11-jarige P.V. uit Landen spelen bij een buurjongetje, twee huizen verderop. “Voor het avondeten terug thuis”, had zijn pleegmoeder hem op het hart gedrukt, maar om zeven uur ‘s avonds was P. nog altijd niet terug. Meteen werd alarm geslagen. Samen met vrienden en kennissen zocht de pleegfamilie tevergeefs de hele omgeving af.

Al snel bleek dat getuigen die zondagochtend een zwarte Mercedes in de straat hadden gezien. Dat bleek de wagen van de biologische vader J. te zijn. In de late namiddag sloeg hij toe. Ondanks een contactverbod nam hij zijn nietsvermoedende zoontje mee naar de buurt van het Nederlandse Breda. Twee dagen later, op dinsdag, bood de vader zich daar aan bij de Nederlandse dienst Bijzondere Jeugdzorg.

Omgangsrecht
Kindontvoeringen zoals deze in Landen, waarbij één van de beide ouders verantwoordelijk is, komen steeds vaker voor. In 2016 registreerde de politie 326 feiten, het hoogste cijfer in jaren. Mogelijk wordt dat record van 2016 binnenkort verbroken door het jaar 2017. In de eerste drie trimesters van vorig jaar stond het cijfer van kindontvoeringen al op 270 feiten. Als die tendens zich doorzet, wordt 2017 een nieuw dieptepunt.
Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) vroeg de cijfers op bij de kabinetten van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Ouders of personen die zorg dragen voor een minderjarige, moeten het omgangsrecht van het kind met de andere ouder of de jeugdbescherming respecteren. Jammer genoeg stelt de politie daar jaarlijks duizenden inbreuken op vast, waaronder helaas ook heel wat ontvoeringen.”

Lichtpunt is het afnemende aantal dossiers waarbij één van beide ouders het recht op persoonlijk contact met het kind weigert. In 2013 werd dat nog 12.297 keer vastgesteld door de politie, in 2016 nog maar 9.945 keer. In 2017 zette die neerwaartse trend zich in de eerste drie trimesters voort.

Gemengde koppels
Dat het aantal ontvoeringen van minderjarige kinderen in stijgende lijn zit, verrast Child Focus niet. Een belangrijk deel van de ontvoeringen van minderjarigen door één van beide ouders, heeft een internationale kant omdat het vaak om gemengde gezinnen gaat, met een Belgische en een niet-Belgische ouder. “Doordat er steeds meer gemengde koppels voorkomen in ons land, groeit ook het aantal internationale ontvoeringen”, zegt Nel Broothaerts van Child Focus. “Als er in zo’n gemengd gezin een conflict ontstaat, is de kans groter dat één van de ouders - al dan niet bewust - een ontvoering pleegt door zijn of haar kind mee te nemen naar het buitenland.”

Child Focus probeert preventief te werken, maar dat is erg moeilijk geeft Broothaerts toe. “We werken vooral op specifieke zaken, mensen die ons bellen als ze zich zorgen maken. Onze tips zijn simpel: hou bijvoorbeeld zelf de controle over de Kids-ID’s. Of zorg ervoor dat voor de zomervakantie schriftelijk toestemming wordt gegeven door beide partijen als één van de ouders met hun kind(eren) op vakantie wil gaan in het buitenland.”

Bron: Het Belang Van Limburg, 30/10/2018 p.6, auteur: Timmie VAN DIEPEN