Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Nele Lijnen bezoekt met Open Vld de pop-up Afrikaanse vrouwenkliniek aan het parlement

De Afrikaanse vrouwenkliniek opende op 12 mei 2016 de deuren, pal voor de ingang van het federale Parlement. Professionele acteurs brachten er verhalen en omstandigheden die Afrikaanse zwangere meisjes en vrouwen in gezondheidscentra in Subsahara-Afrika kunnen meemaken. De actie vraagt aandacht voor de strijd tegen moedersterfte en de nood aan gezinsplanning en anticonceptie: 225 miljoen meisjes en vrouwen willen een zwangerschap voorkomen of uitstellen maar kunnen dat niet, met grote risico’s voor hun gezondheid en die van hun kind.

De Minister, de Kamervoorzitter en de parlementairen waren onder de indruk van de verhalen van Afrikaanse vrouwen die de kliniek bezochten. Ze maakten kennis met Isha Isha, een meisje van 15 en al 5 maand zwanger. Haar moeder had haar naar de kliniek gestuurd, nadat zij al twee andere dochters had verloren door bevallingscomplicaties. Na het overlijden van haar vader trouwde Isha Isha met een oudere man die haar familie wilde helpen.

De parlementairen leefden mee met Coumba’s frustratie. Als jonge, ambitieuze vrouw richt Coumba een zaak op met vriendinnen. Ze kwam naar de kliniek om een spiraaltje te laten plaatsen. Kinderen wil ze ooit,  maar niet nu, legde ze uit. Maar Coumba werd met lege handen naar huis gestuurd. De voorraad voorbehoedsmiddelen was uitgeput, zo moest ze horen. ‘Onthouding’ werd haar geadviseerd.

Het meest aandoenlijke verhaal was dat van Hope. Als zwangere moeder van twee liet ze zich testen op hiv. Hope kon het niet begrijpen. Hoe kon zij seropositief zijn? Ze was haar man altijd trouw geweest. De dokter vroeg haar om terug te komen. Ook haar zoontje zou moeten getest worden.
De verhalen van de Afrikaanse vrouwen waren verzonnen. Ze werden gespeeld door professionele acteurs, gebaseerd op levensechte verhalen. Ze laten zien dat toegang tot anticonceptie één van de grootste uitdagingen blijft voor vele vrouwen. 225 miljoen vrouwen in het Zuiden willen een zwangerschap vermijden of uitstellen, maar kunnen dat niet.

Door het gebrek aan toegang tot anticonceptie worden veel vrouwen zwanger op een erg jonge leeftijd of eindigen ze met zwangerschappen die elkaar te snel opvolgen. Dat vormt een risico voor hun gezondheid en zet hun leven op het spel, net als dat van hun kinderen. Als de nood aan anticonceptie zou worden ingelost zouden jaarlijks naar schatting 150.000 vrouwenlevens gered worden, de dood van 590.000 pasgeborenen voorkomen en zou een half miljoen kinderen hun moeder niet verliezen.

Nele Lijnen spoort de internationale gemeenschap aan om meer inspanningen te leveren om de 2030 target voor universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid te realiseren.

13241373 1040394745996276 5868743837416067793 n