• banner 2 1280 250 bpx
  • banner 1 1280 250 bpx
  • banner 5 1280 250 bpx

Laatste Nieuws

Ontwikkelingshulp aan Rwanda opschorten bij val Goma

VN-helikopters hebben, ter ondersteuning van het regeringsleger van de Democratische republiek Congo, met zwaar geschut de rebellen van M23 bestookt om de opmars van laatstgenoemden naar de luchthaven van Goma te stremmen. Dat heeft een woordvoerder van de VN zondag gezegd. Volgens de woordvoerder hebben de blauwhelmen van Monusco vier gevechtshelikopters ingezet.

De Europese Unie riep zondag bij monde van hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Catherine Ashton de M23-rebellen op "onmiddellijk hun militair offensief tegen Goma te stoppen". "Elke steun aan M23 -een overtreding van het sanctieregime en het wapenembargo- moet ophouden", zei Ashton, zonder de namen van Rwanda en Oeganda te noemen.

Ontwikkelingshulp

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moet de ontwikkelingshulp aan Rwanda opschorten indien de rebellenbeweging M23 de Congolese stad Goma zou innemen. Dat betoogt Open Vld-senator Nele Lijnen zondag.

"Als Goma valt, moet ons land de ontwikkelingshulp voor Rwanda die de burgerbevolking niet direct ten goede komt, onmiddellijk opschorten", zo bepleit Lijnen. Belgiƫ reserveert jaarlijks meer dan 50 miljoen euro ontwikkelingshulp voor Rwanda.

Volgens de Verenigde Naties steunt Rwanda de rebellen van M23, die intussen zijn opgerukt tot Goma. Een overname van de stad door de rebellen zou volgens Lijnen "betekenen dat de pragmatische aanpak van de Belgische diplomatie heeft gefaald en los staat van de realiteit".

"De positie van Rwanda in de internationale politiek zou tevens onhoudbaar worden. De weg van de dialoog is dan mislukt, dus laat ons duidelijke conclusies trekken", aldus de Open Vld-senator.

Landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland hebben hun ontwikkelingshulp voor Rwanda tijdelijk stopgezet. Het voorbije weekeinde veroordeelde de VN-Veiligheidsraad de nieuwe opstoot van geweld en de steun van Rwanda en Oeganda voor de rebellenbeweging.

(18/11/12) - HBVL

Zoeken op de website

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, meld u aan voor updates, initiatieven en nieuws !
captcha