• banner 2 1280 250 bpx
  • banner 1 1280 250 bpx
  • banner 5 1280 250 bpx

Laatste Nieuws

OCMW's helpen fraude aan te pakken

BRUSSEL - Senator Nele Lijnen (Open Vld) wil dat ook kleine OCMW's uitkeringsfraude kunnen aanpakken en heeft een wetsvoorstel klaar om daar een fonds voor op te richten. "Deze regering wil fraude terugdringen, we vragen dus andere partijen om ons voorstel te steunen."

"De OCMW's van Antwerpen, Brussel, Namen en Gent hebben al een cel die misbruik van uitkeringen kan aanpakken", zegt Nele Lijnen. "De misbruiken gaan over fraude met domicilie, uitkeringen of identiteit. Maar kleinere OCMW's hebben de middelen niet om daar tegen te strijden. Ze hebben nu schrik dat fraudeurs vanuit grote steden net naar hen zullen uitwijken. Daarom heb ik samen met mijn collega Bart Tommelein drie maatregelen uitgewerkt."

OCMW's kunnen in groep een samenwerkingsverband of fraudecel opzetten.

Om de fraudecellen te ondersteunen willen ze een fonds voor fraudebestrijding binnen de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Regularisatie kan op voorwaarde dat je alle onterechte uitkeringen terugbetaalt. Dat kan wel via een afbetalingsplan.

Een goede manier om fraude te bestrijden is volgens Nele Lijnen het invoeren van een basisinkomen voor iedereen. "Dat zou er kunnen zijn tegen 2050. Ja, ik denk ook op lange termijn." LC

 © Concentra

Bron: Het Belang Van Limburg, 19/05/2012

Zoeken op de website

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, meld u aan voor updates, initiatieven en nieuws !
captcha