• Slide Mobile 2019 5
  • Slide Mobile 2019 2
  • Slide Mobile 2019 3
  • Slide Mobile 2019 4
  • Slide Mobile 2019 7
  • Slide Mobile 2019 9
  • Slide Mobile 2019 6
  • Slide Mobile 2019 8

Laatste Nieuws

Invoeren van een limburg-staatsbon

Open Vld lanceert Drie Voorstellen voor relance in Limburg

BRUSSEL - "Na de Leterme-bon moet de regering een Limburgbon lanceren tegen dezelfde verlaagde roerende voorheffing. Met dat geld kan uitbreidings- en starterssteun aan ondernemingen in Limburg gegeven worden." Dat zegt Senator Nele Lijnen (Open Vld), die nog twee andere voorstellen heeft om het Ford-drama op te vangen.

"De Vlaamse en de federale overheden moeten de handen in elkaar slaan om het rimpeleffect van de Ford-sluiting te breken: Vlaanderen heeft grotendeels de economische hefbomen in handen, de federale overheid kan dan weer fiscale ondersteuningsinitiatieven nemen", zegt Nele Lijnen. "Een van de grote uitdagingen is om voldoende middelen te vinden om dat te doen, zonder de begroting onderuit te laten gaan."

Nele Lijnen schuift drie concrete pistes naar voor, die ze in een voorstel van resolutie zal uitwerken:

1. Limburg-staatsbon

"Gezien de erg lage rente op spaarboekjes zou deze staatsbon met een verlaagde onroerende voorheffing van 15 procent (in plaats van 25 procent) een groot succes kunnen hebben", meent Lijnen.

"Het spreekt voor zich dat de gewonnen middelen exclusief worden aangewend voor uitbreidings- en starterssteun aan kleine en middelgrote ondernemingen in Limburg. Deze federale maatregel geeft meteen rugdekking aan de Vlaamse regering die de concrete investeringsvoorwaarden invult en het fonds opvolgt. Gezien de impact in Limburg van een grootorde is die vergelijkbaar is met de sluiting van de mijnen, zal Europa dit niet als onrechtmatige staatssteun beschouwden."

2. Investeringskorting

Bedrijven die zich in de regio Genk willen vestigen of daar willen uitbreiden moeten tijdelijke investeringskorting krijgen.

"Die zou bestaan uit een zwaar verlaagd tarief van de vennootschapsbelasting voor een periode van minimaal tien jaar", aldus Lijnen. "En ja, we zullen dit bij Europa moeten verdedigen. Maar volgens mij is dit haalbaar, omdat staatsteun mag voor regio's die omschakelen vanwege de teruglopende economische activiteit.

Niet alleen zijn er andere Europese precedenten, ook bij de mijnsluitingen in Limburg gaf Europa groen licht voor reconversiesteun."

3. Europees Geld

Lijnen wil ook dat de Vlaamse én federale overheden onderzoeken hoe er nog intenser beroep kan worden gedaan op Europese subsidieprogramma's zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en de verschillende Interregprogramma's.

(26/10/12) - HBVL © 2012 Concentra

 


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.