• banner 2 980 250 bpx
  • banner 1 980 250 bpx
  • banner 5 980 250 bpx

Laatste Nieuws

"Inzet verkiezingen is onze economie"

Bij de verkiezingen van 25 mei zal Françoise Chombar lijstduwer zijn bij de opvolgers op de Limburgse Kamerlijst van Open Vld. Een onverkiesbare plaats. Maar om een mandaat is het haar niet te doen, daar heeft ze als CEO van Melexis geen tijd voor. "Ik sta op de Open Vld-lijst om een signaal te geven. Dat de inzet van deze verkiezingen sociaaleconomische hervormingen zijn, waar dit land absoluut nood aan heeft", zegt ze in een gesprek met de redactie. Het is Nele Lijnen - nu nog senator, maar op 25 mei tweede op de Kamerlijst na Patrick Dewael - die Françoise Chombar overtuigde om op te komen.

Na een weekend nadenken, waarbij ze zekerheidshalve eerst nog even het programma van Open Vld en dat van de andere partijen doornam, stemde de CEO van het Tessenderlose Melexis, specialist in chips voor auto's, in. Françoise Chombar: "Ik kom op om Nele te steunen. Ik geloof in de manier waarop zij aan politiek doet en waar ze voor staat. Ik sta ook voor honderd procent achter zowel het sociaaleconomische als maatschappelijke programma van Open Vld." Door op te komen om Nele Lijnen te steunen, riskeert ze wel stemmen af te nemen van diezelfde Lijnen. Daar is Patrick Dewael het niet mee eens: "Elke stem voor Françoise is een stem voor Open Vld. Het is de beste garantie om opnieuw een tweede Kamerzetel te veroveren in Limburg. Die is dan voor Nele." Lijstduwer bij de opvolgers is een symbolische plaats. Françoise Chombar: "Het is mij niet om een mandaat te doen. Als CEO van Melexis heb ik daar ook niet de tijd voor. Dat ik toch op een lijst ga staan, moeten de kiezers zien als een engagement en als een statement. Dit land staat voor belangrijke sociaaleconomische en maatschappelijke uitdagingen. Ik wil als bedrijfsleidster dat het vooruit gaat."

Waar denkt u dan aan? "Ik vind dat er te veel bestuursniveaus zijn. Ik pleit ook voor een slankere overheid en voor een drastische vereenvoudiging van onze wetgeving. Daardoor komt er automatisch geld vrij dat we dan onder andere kunnen gebruiken voor een verlaging van de loonkosten. Dan kunnen we meer tewerkstelling creëren, wat opnieuw goed is voor onze welvaart en ons welzijn. Ik kan het ook met een beeld zeggen. De taart moet opnieuw groter worden, dan krijgt iedereen ook automatisch een groter stuk."

Ik kan dit ook interpreteren als kritiek op Open Vld, de partij zit tenslotte als sinds 1999 onafgebroken in de federale regering. "Dit is niet correct. Het is overigens ook niet zo dat alles hier slecht zou zijn. Maar het kan beter. Het zou gemakkelijker zijn mocht Open Vld de absolute meerderheid hebben. In een bedrijf is dat zo. Maar niet in de politiek. Daarom moet Open Vld opnieuw groter worden, dan kan de partij zwaarder wegen op het beleid."

U bent bedrijfsleidster en woont in Heusden-Zolder. U bent de zet van Open Vld tegen Grete Remen van het bedrijf Damhert. Ook zij is CEO en woont in Heusden-Zolder, maar komt op voor N-VA. Nele Lijnen: "Maar neen, daar hebben we helemaal niet aan gedacht. Het echte verhaal is dat Françoise en ik elkaar al heel lang kennen van bij Melexis en dat we met Roland Duchâtelet dezelfde politieke mentor hadden."

Gaat u campagne voeren? Heeft u daar wel de tijd voor? "Markten zie ik me niet doen. Ik zal er wel zijn waar ik van betekenis kan zijn voor de partij. En of ik tijd heb? Ja, ik zal die afpitsen van mijn persoonlijke tijd, niet van de tijd die ik in Melexis moet steken."

Bron: Het Belang van Limburg (Eric Donckier) - 8 maart 2014

Zoeken op de website

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, meld u aan voor updates, initiatieven en nieuws !
captcha