• banner 2 980 250 bpx
  • banner 1 980 250 bpx
  • banner 5 980 250 bpx

Laatste Nieuws

Binnenkort basisloon dankzij petitie?

Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen is een petitie gestart om het basisinkomen onder de aandacht van de regering te brengen. Dat gebeurde in de Kamer, waar ze haar boek 'Win For Life. Met het basisinkomen naar vrijheid en creativiteit' voorstelde.

Lijnen eist dat België grondig onderzoekt of het een basisinkomen kan invoeren. Het Planbureau kan met deze opdracht belast worden. Nederland en Finland staan al heel wat verder met het basisinkomen en experimenteren ermee. Een recent onderzoek wees uit dat meer dan zes Vlamingen op tien voorstander van een basisinkomen zijn. "De regering kan die cijfers niet zomaar naast zich neerleggen", vindt Nele Lijnen.

Voor haar houdt het basisinkomen in dat iedereen maandelijks een bedrag tussen 500 en 1.500 euro krijgt, levenslang en zonder voorwaarden. "Het klinkt absurd, want het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd. Maar onze complexe sociale zekerheid van vandaag is stilaan achterhaald. Robots zullen in de toekomst een groot stuk van onze arbeid overnemen. Daarom is zo'n basisinkomen nodig", stelt Lijnen. "We kunnen de problemen van de 21ste eeuw niet aanpakken met instrumenten van de 20ste eeuw", vatte Françoise Combar, ceo van Melexis, het bij de boekvoorstelling samen. Zij schreef het voorwoord.

Wie de petitie zelf wil ondertekenen, kan dat via www.winforlifeboek.be of https://www.petities24.com/basisinkomen.

Bron: VTM Nieuws