• banner 2 1280 250 bpx
  • banner 1 1280 250 bpx
  • banner 5 1280 250 bpx

Laatste Nieuws

Jeugd organiseert debatavond over basisinkomen

Kamerlid Nele Lijnen (open VLD) is in Vlaanderen bezig aan een bewustmakingscampagne rond het basisinkomen. De politica schreef daar ook een boek over met de wat speelse titel Win For Life. Vorige dinsdag was Lijnen in Scherpenheuvel om de krachtlijnen van haar ideeën rond het basisinkomen duidelijk te maken.

DSC_8166.jpg

De politica benadrukte dat er twee fundamentele principes zijn. Het basisinkomen moet onvoorwaardelijk zijn en het moet individueel zijn. Het onvoorwaardelijk karakter van de uitkering contrasteert stevig met de huidige principes van de sociale zekerheid. In dat systeem zijn de uitkeringen aan allerlei regeltjes gebonden. Dat geldt ook voor het principe van de individuele uitkeringen. Vandaag verliezen mensen vaak een deel van hun uitkering omdat ze bijvoorbeeld beslissen om te gaan samenwonen.

Lijnen ziet in het basisinkomen ook een middel om de armoede te verminderen. Vandaag leven 14% van de Belgen in armoede en vaak gaat het om alleenstaande ouders met kinderen. De politica benadrukte dat de eventuele invoering van het basisinkomen op lange etrmijn moet bekeken worden. Het vraagt alleszins een grondige herdenking van de sociale zekerheid en van de fiscaliteit.

De debatavond was een initiatief van Jong Open VLD. De amper 18 jarige organisator Yorn Van Camfort zou deel uitmaken van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. 

U kan zelf uw mening over het basisinkomen posten op de site rond het boek. 

bron: Het nieuwsblad 24 mei 2017 door Hedwig Neesen 

Zoeken op de website

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, meld u aan voor updates, initiatieven en nieuws !
captcha