• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Laatste Nieuws

Meerderheidspartijen mikken op gegarandeerde dienstverlening tegen begin 2018

Brussel-Begin 2018 moet er op het spoor een gegarandeerde dienstverlening zijn. Wie wil staken moet dat drie dagen op voorhand laten weten, zodat de NMBS kan bekijken welke treinen kunnen rijden. Een dag voor de staking moet de reiziger worden geïnformeerd.

Zeer tegen de zin van de oppositie en de sociale partners zijn de federale meerderheidspartijen gisteren in de Kamercommissie Infrastructuur gestart met de eerste bespreking van het wetsontwerp voor de gegarandeerde dienstverlening. Een kleine week voor de grote spoorstaking, volgende dinsdag, ligt dat thema erg gevoelig. De gegarandeerde dienstverlening is een belofte uit het regeerakkoord. Het systeem moet ervoor zorgen dat reizigers ook tijdens stakingen op hun werk geraken. Daarvoor worden strenge regels opgelegd.

De stakingsaanzegging moet minstens acht dagen op voorhand gebeuren.De personeelsleden uit de operationele beroepscategorieën (machinisten, treinbegeleiders, seingevers,...) moeten ten laatste 72 uur voor de staking hun intentie tot staken bekendmaken. Wie zijn intentie niet laat weten, stelt zich bloot aan een tuchtsanctie. Personeelsleden die deelnemen aan de staking ontvangen geen loon, net zoals iedereen die zijn intentie niet kenbaar heeft gemaakt.Ten laatste 24 uur voor de staking maakt de NMBS een (al 

strenge regels opgelegd.
De stakingsaanzegging moet minstens acht dagen op voorhand gebeuren.De personeelsleden uit de operationele beroepscategorieën (machinisten, treinbegeleiders, seingevers,...) moeten ten laatste 72 uur voor de staking hun intentie tot staken bekendmaken. Wie zijn intentie niet laat weten, stelt zich bloot aan een tuchtsanctie. Personeelsleden die deelnemen aan de staking ontvangen geen loon, net zoals iedereen die zijn intentie niet kenbaar heeft gemaakt.Ten laatste 24 uur voor de staking maakt de NMBS een (al dan niet) aangepaste dienstregeling bekend, zodat reizigers weten waar ze aan toe zijn.

Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld): “Hiermee respecteren we het stakingsrecht, want dit is geen minimale dienstverlening. We vorderen geen mensen op, maar gaan uit van de goodwill van de werknemers. De afgelopen jaren heeft 27 procent van het personeel gestaakt, 73 procent niet. Die cijfers tonen aan dat er veel werkwilligen zijn. Hun werk mag niet verhinderd worden. Er mogen geen sporen of seinhuizen worden geblokkeerd.”

De oppositie vroeg gisteren nog hoorzittingen over het wetsontwerp, maar dat werd afgewezen. “De oppositie wil dit dossier, dat nu al tien jaar aansleept, alleen maar rekken”, zegt Lijnen. “De sociale partners hebben de kans gehad en zijn er niet uitgeraakt. Nu moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen.” De meerderheid hoopt de wet eind dit jaar nog door het parlement te krijgen, zodat de regeling begin 2018 kan ingaan.

Bron: Het Belang Van Limburg, 5 oktober 2017 p.8, auteur: Timmie VAN DIEPEN


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.