• Slide Mobile 2019 5
  • Slide Mobile 2019 2
  • Slide Mobile 2019 3
  • Slide Mobile 2019 4
  • Slide Mobile 2019 7
  • Slide Mobile 2019 9
  • Slide Mobile 2019 6
  • Slide Mobile 2019 8

Laatste Nieuws

Horeca behoeft extra ondersteuning

Open Vld Senatoren Nele Lijnen en Rik Daems hebben een wetsvoorstel klaar om de horecasector bijkomend te ondersteunen. De reden hiervoor is de invoering van de elektronische kassasystemen vanaf 2014. De senatoren stellen een systeem voor waarbij werknemers vrijgesteld worden van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen voor maximaal 500 euro per maand. De werkgevers betalen een RSZ-bijdrage van 25% op deze lonen. Deze maatregel moet gelden voor gelegenheidsarbeiders en voor de overurenvergoeding van het voltijds personeel.

De invoering van deze elektronische kassystemen zal ongetwijfeld leiden tot een rendabiliteitsprobleem in veel horecazaken. De kosten zullen immers een pak hoger liggen door de hoge belastingdruk op arbeid. Op termijn zullen veel horecazaken de deuren moeten sluiten. Vooral de kleine restaurants en dorpscafeetjes zullen hier nadeel ondervinden. Lijnen: "Dit zou uitermate jammer zijn gelet op de belangrijke rol die ze spelen voor veel mensen."

De nu reeds op tafel liggende voorstellen van de regering zijn onvoldoende volgens beide senatoren. "Zij zijn veelal gefocust op gelegenheidsarbeid, wat positief is, maar geven geen ruimte en tegemoetkoming aan de horecazaken die met voltijds personeel werken", aldus Nele Lijnen en Rik Daems.

Daems: "De recente kritieken van de horecasector hierover zijn dan ook terecht en wij willen hen graag tegemoet komen. Het eventuele verlies van onze befaamde keukens zal ongetwijfeld negatief afstralen op ons land en de vele bedrijven die actief zijn rond spijs en drank. Denk maar aan de toeristen voor wie het lekkere eten dikwijls een reden is om naar België te komen. Het gaat hier niet enkel om sterrenrestaurants maar ook om de plaatselijke frituur die iemand voltijds tewerk stelt."

Vooreerst stellen zij voor om de gelegenheidsarbeid vrij te stellen van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen voor de werknemer ten belope van maandelijks 500 euro, waarbij de werkgever 25% werkgeversbijdrage aan de RSZ betaalt. Vervolgens stellen beide senatoren een tegemoetkoming voor aan de voltijdse medewerkers binnen de horecasector. Het is veeleer de regel dan de uitzondering dat in de horeca veel overuren gepresteerd worden. De senatoren willen deze overuren dan ook vrijstellen van belasting en sociale zekerheidsbijdragen voor de werknemer en een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage voor de werkgever van 25%. Uiteraard, om een uitholling van het sociale zekerheidsstelsel te vermijden, ook weer beperkt tot 500 euro maandelijks.

"Op deze manier creëren we een win–winsituatie voor zowel de overheid als de sector zelf. De maatregel laat de horecabedrijven toe om het zwartwerk te officialiseren zonder dat hun overlevingskansen aangetast worden. De voorstellen zijn budgettair neutraal en op maat van alle horeca zaken," besluit Lijnen.


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.