• Slide Mobile 2019 5
  • Slide Mobile 2019 2
  • Slide Mobile 2019 3
  • Slide Mobile 2019 4
  • Slide Mobile 2019 7
  • Slide Mobile 2019 9
  • Slide Mobile 2019 6
  • Slide Mobile 2019 8

Laatste Nieuws

Lijnen en De Clercq: “Eenheidsstatuut mag loonkost niet verhogen”

Open Vld Senator Nele Lijnen en Kamerlid Mathias De Clercq hekelden donderdag tijdens het vragenuurtje de nieuwe actiedag van de vakbonden. Ze pleitten voor een snelle oplossing voor het eenheidsstatuut, maar deze mag onze concurrentiekracht niet verder aantasten door stijgende loonkosten.

“Het is hoog tijd dat de regering nu haar verantwoordelijkheid neemt en de historische kans grijpt om duidelijkheid te scheppen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Door de huidige onzekerheid zouden sommige werkgevers het overwegen om nu nog snel voor de invoering van het eenheidsstatuut arbeiders te ontslaan”, stelde Lijnen in de Senaat.

 “Het is vreemd te moeten vaststellen dat de vakbonden -die jarenlang de kans hebben gehad om het probleem van het eenheidsstatuut op te lossen - vandaag de regering komen zeggen hoe ze het moeten doen en opnieuw actie voeren. Dat is onverantwoord wanneer jobs sneuvelen en we investeringen mislopen”, zei Kamerlid De Clercq.

Open Vld wil een totaaloplossing, niet een pleister op de wonde die enkel de problematiek van de carensdag en de ontslagregeling aanpakt. Ook moet de arbeidsmarkt flexibeler gemaakt worden en meer focussen op activering en hertewerkstelling. Tot slot mag de loonkost onder geen beding verhogen door de gelijkschakeling van beide statuten.

Premier Di Rupo en minister van Werk De Coninck herbevestigden hun geloof in een evenwichtige oplossing die tot stand zou komen in samenspraak met vakbonden en werkgevers.

“De politiek moet met een heldere oplossing perspectief bieden, de dingen in beweging zetten en het vertrouwen stimuleren. Niet ten bate van een deelbelang, maar van het algemeen belang”, besloten de twee Open Vld’ers.


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.