• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Laatste Nieuws

Studentenarbeid hervormd naar uren ipv dagen

De regering heeft deze week beslist om studentenarbeid te hervormen van 50 dagen naar 475 uren. Dit zal ingaan vanaf januari 2017.
In 2008 diende Nele Lijnen samen met Willem-Frederik Schiltz een wetsvoorstel in om de studentenarbeid te hervormen van 1 maand tijdens de zomer naar een uren systeem op jaarbasis. Samen met huidig staatssecretaris Philippe Debacker, toenmalig voorzitter Jong Vld lanceerden ze de campagne "studentenarbeid ontketend". Dat resulteerde in 2011 in het compromis van 50 dagen. Een zeer belangrijke stap voorwaarts voor onze jongeren. Maar 50 dagen betekende dat studenten die bijvoorbeeld enkele uren bij de bakker werken op zondagvoormiddag een hele dag kwijt zijn van hun 50-dagen contingent. Vandaar dat Nele Lijnen samen met haar huidige collega Lachaert een nieuw voorstel indiende bij het begin van deze legislatuur om het 50-dagen systeem te veranderen in een uren systeem.


Maggie De Block: “Dit is zeer positief voor onze studenten. De omvorming naar uren is logisch en fair voor onze werkende studenten. Zij dragen de economie van morgen en we moeten de situatie voor hen verbeteren en versoepelen waar mogelijk.”
Staatssecretaris Philippe De Backer bevoegd voor de strijd tegen sociale fraude, staat ook helemaal achter het dossier: “Voor onder andere de studenten die in de horeca werken, is dit goed nieuws. Door het systeem te versoepelen, kunnen de studenten zelf kiezen om flexibeler te werken.”
Vicepremier Alexander De Croo: "Dit is een belangrijke hervorming waar Open Vld al lang op aandringt. Voor studenten is dit veel beter. Ze verliezen nu niet langer een dag wanneer ze maar een halve dag of een paar uren werken. Dit past in een bredere liberale aanpak waarbij we studenten meer vrijheid geven om te werken en te ondernemen."

Student@work
De app Student@work zal vanaf 1 januari 2017 ook in uren tellen.
Maggie De Block heeft in februari van 2015 de app Student@work gelanceerd. Jobstudenten met een smartphone kunnen daardoor overal en altijd hun aantal resterende voordelige werkdagen nakijken. Eens de 475 uren studentenarbeid in voege gaan, zal de app dus ook omschakelen naar uren.

Vanaf 1 juli 2016 kan een student ook vrij kunnen kiezen onder welk statuut hij werkt: gelegenheidsarbeider of student. Vroeger moest een student eerst 50 dagen onder het studentenstatuut werken en pas daarna kon zij of hij als gelegenheidsarbeider aan de slag. Deze regeling is afgeschaft. Vanaf dag 1 kan een werkgever de student inzetten als gelegenheidsarbeider. Het statuut van gelegenheidsarbeider geeft de werkgever het voordeel iemand zeer flexibel, per dag, werk te geven.
Sociaal statuut voor zelfstandige student-ondernemer Minister Willy Borsus (MR), bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s werkt samen met onze minister van Sociale Zaken Maggie De Block ook aan een sociaal statuut voor zelfstandige studenten-ondernemers.
Een zelfstandige student is geen sociale bijdragen verschuldigd als hij jaarlijks inkomen heeft dat lager ligt dan 6.505 euro. De student behoudt haar of zijn rechten inzake gezondheidszorgen. En als het inkomen niet boven bepaald bedrag gaat (afhankelijk van individueel geval – inkomen ouders enz) dan blijft student ten laste van de ouders.


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.