• Slide Mobile 2019 5
  • Slide Mobile 2019 2
  • Slide Mobile 2019 3
  • Slide Mobile 2019 4
  • Slide Mobile 2019 7
  • Slide Mobile 2019 9
  • Slide Mobile 2019 6
  • Slide Mobile 2019 8

Laatste Nieuws

Lijnen: “NMBS verdient meer autonomie en minder bemoeienis”

De nieuwe ceo van de NMBS Sophie Dutordoir presenteerde gisteren haar visie op het spoorbedrijf in de Kamer. Open Vld Kamerlid Nele Lijnen ondervroeg vanmiddag bevoegd minister Bellot over de modernisering van het spoorbedrijf. “Dutordoir vroeg geen extra geld, maar wel meer autonomie. Die moeten we haar geven. Zodat de NMBS een modern en efficiënt spoorbedrijf kan worden ten dienste van de reiziger.”

Herbekijk hier haar tussenkomst in De Kamer.

In het voorjaar werd Sophie Dutordoir aangesteld als gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Gisterenmiddag presenteerde ze haar visie op het spoorbedrijf in de Kamercommissie Infrastructuur. Kamerlid Nele Lijnen was erbij: “We zagen een ambitieuze vrouw met een missie. Ze heeft haar start niet gemist. Ze maakt komaf met de wantoestanden uit het verleden en wil het spoorbedrijf de 21ste eeuw binnenloodsen. Daarvoor zijn volgens haar geen extra middelen nodig. Dutordoir wil elke euro tien keer omdraaien. Ze vraagt wel extra autonomie, en daar knelt vandaag het schoentje. We moeten de NMBS bevrijden van de bemoeienissen van de vakbonden en de politiek. Daarbij mogen ook heilige huisjes sneuvelen: waarom laten we geen privaat kapitaal of concurrentie toe op het spoor?”

Lijnen ondervroeg tijdens het vragenuurtje in de Kamer bevoegd mobiliteitsminister Bellot over de plannen van Dutordoir. “De federale overheid moet bovenal een overkoepelend mobiliteitsbeleid uittekenen met de regio’s. Voor het overige moeten we de leiding van de NMBS het vertrouwen en vrijheid geven om het spoorbedrijf te besturen zoals een echte onderneming. De reiziger moet daarbij centraal staan. Die vraagt en verdient een veilig, betrouwbaar, stipt en kwaliteitsvol treinvervoer.”

Minister Bellot onderschreef volledig de ambities van spoorbaas Dutordoir. “Het spoor heeft behoefte aan een moderne bedrijfscultuur en meer vrijheid in de bedrijfsvoering. Dutordoir deelt de visie van de regering. We werken uitstekend samen.”


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel Tel: 011-60 66 52 Gsm: 0486-60 65 57 (medewerkster Sara Van Otterdijk) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.