Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Nele Lijnen verzet zich tegen het openbare verkopen van politiepaarden

Senator Nele lijnen veroordeelt met klem de openbare verkoop van politiepaarden aan de meestbiedende.Met deze openbare verkoop wordt immers afbreuk gedaan aan een traditie die bestaat sinds 1990 waarbij alle paarden die gediend hebben in het leger of bij de politie na hun dienstjaren via een adoptieplan worden geplaatst bij particulieren, aldus Lijnen. Dit adoptieprogramma kwam tot stand door de druk vanuit de publieke opinie en de inzet van de vzw “Animaux en péril”.

Een particulier die een paard op rust van de overheid wil adopteren schrijft zich in op een wachtlijst. De kandidaten moeten aantonen dat ze over een box beschikken van voldoende grootte en een weide. Eenmaal het paard is geadopteerd is er een jaarlijkse controle vanuit de overheid om na te gaan of het dier goed wordt verzorgd. De adoptant draagt alle kosten van onderhoud, voeding en de veearts. De overheid draagt dus geen financiële lasten en tegelijkertijd heeft zij de zekerheid dat de dieren goed behandeld worden. Het is kortom een win-win voor de paardenliefhebbers, de paarden zelf en de overheid, aldus Nele lijnen (Open Vld).

Naar verluidt worden de paarden verkocht omdat Binnenlandse Zaken op zoek is naar besparingen. De huidige verkoop zou slechts paarden betreffen die een korte tijd in dienst waren van de politie maar de administratie heeft in haar beleidsplan de openbare verkoop van de politiepaarden naar voor geschoven als een besparingsmaatregel. Deze verkoop is dus een voorafname op dit plan dat nu reeds in stilte wordt doorgevoerd.

Ik steun volledig het streven naar besparingen maar hier slaat men de bal mis, aldus Nele Lijnen. Het besparingspotentieel voor de overheid is marginaal. In het bestaande adoptieplan is het immers de particulier adoptant die alle kosten draagt van onderhoud, behuizing en de kosten van de veearts. De kost voor de overheid is beperkt tot een jaarlijkse controle waarbij tevens een vaccin wordt toegediend. De overheid behoudt in het huidige adoptieplan ook het eigendomsrecht waardoor de paarden ook nooit kunnen worden doorverkocht en dus in het illegaal circuit belanden, aldus Lijnen. De verkoopprijs van deze paarden is marginaal daar het geenszins dure raspaarden betreft en vooral daar het paarden op rust betreft die hun beste jaren hebben gegeven ten dienste van de staat.

Het lastenboek bij de openbare verkoop legt geen controlemaatregelen op wat betreft het welzijn van de dieren en dus is de koper vrij om deze door te verkopen. Het risico is dus reëel dat de dieren eindigen bij de slachter. De papieren vermelden weliswaar dat ze niet mogen worden geslacht maar via derde landen kunnen de dieren toch in het slachthuis eindigen, aldus Nele Lijnen.

Ik lanceer dan ook bij deze een dringende oproep aan de Minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (Cd&h) om terstond een einde te stellen aan het openbaar verkopen van politiepaarden. Deze paarden die een zware opleiding hebben gehad en soms werden ingezet in zeer zware omstandigheden zoals betogingen verdienen een minimum aan respect. Vele landgenoten hebben deze paarden zien defileren op de nationale feestdag en ze zijn een pracht voor het oog van elke paardenliefhebber. Het bestaande adoptieplan kost de overheid quasi niets en biedt alle garanties op een mooi en rustig pensioen voor deze paarden. Mocht de minister volharden zal ik niet nalaten dit via een resolutie desgevallend af te dwingen maar ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren besluit Lijnen.