• banner 2 980 250 bpx
  • banner 1 980 250 bpx
  • banner 5 980 250 bpx

Over Nele - persoonlijk

Als Limburgse ben ik oorspronkelijk van Houthalen-Oost, maar woon ik al een hele tijd in Hechtel-Eksel waar ik eerste schepen voor de partij HE ben.  Mijn tweede uitvalsbasis is Brussel, of beter het federale Parlement. Daar begon ik mijn parlementaire carrière op 16 maart 2006 als gecoöpteerd senator. Een dik jaar later, na de verkiezingen van 10 juni 2007, werd ik rechtsreeks verkozen met 42.625 voorkeurstemmen en in 2010 werd ik opnieuw rechtstreeks verkozen voor de Senaat. Op 25 mei 2014 werd ik verkozen als Volksvertegenwoordiger, waardoor ik de overstap maakte van de Senaat naar de Kamer. Op het lokale niveau was ik in 2012 met de gemeenteraadsverkiezingen de lijstduwer voor de lokale partij HE in Hechtel-Eksel. We behaalden 37.4% van de stemmen en werden de grootste partij van de gemeente, na een lange periode onder CD&V-bewind. Sindsdien zetel ik als eerste schepen. Ook voor de provincieraadsverkiezingen haalde ik een zetel binnen voor het district Peer, maar omdat dit niet te cumuleren viel met mijn mandaat als senator, heb ik deze functie niet opgenomen. 

Wabi-sabi

Naast 'fulltime politica' ben ik in de eerste plaats vooral moeke van Jef en Mathieu, de vriendin van Tom. 'Mama-zijn' is volgens mij nog steeds dé beste job die er bestaat en een ervaring die ik voor geen geld ter wereld zou willen missen. Mijn politieke actiepunten situeren zich dan ook voor een deel rond alles wat de vrouw en haar gezin bezighoudt. Door mijn ervaring als jonge en druk bezette moeder heb ik nu eenmaal een duidelijk beeld van de knelpunten aan die combinatie. Want daar gaat het nu net om: het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Geen evidente zaak, maar het kan, ook al is dat dan niet steeds volgens het boekje. Een huishouden onder de noemer 'gezellige slordigheid' kan evengoed draaien als een huishouden onder een strak regime. Chaos in je leven is trouwens helemaal in. Wabi-sabi, een term uit de Japanse literatuur m.b.t. de interieurvormgeving, staat voor de kunst van het onvolmaakte en leert ons dat het er allemaal niet meer zo ,,afgelikt' hoeft uit te zien. De idee zorgde intussen voor de oprichting van wabi-sabi winkels, woningen, café's, etc. Wel, ik ga voor een Wabi-sabi gezin!

Work-life balance

Het streven naar een vlotte work-life balance staat dus bovenaan mijn 'to do-lijst'. Niet alleen omdat gezinnen hier beter van worden, maar ook omdat bedrijven en kleinhandelaars gebaat zijn bij een uitgebalanceerd leven van hun werknemers, zowel op als naast het werk. Door in mijn wetgevend werk in te zetten op flexibele, kwalitatieve en betaalbare kinderopvang, een verhoging van het fiscaal aftrekbaar bedrag voor kinderopvang en de uitbreiding van de dienstencheques voor kinderopvang hoop ik al voor een groot deel aan dat knelpunt tegemoet te komen.

Ambities en dromen

Verder ben ik ook begaan met de kwetsbare groepen in onze maatschappij. Personen met een fysieke of psychische beperking, gepensioneerden, alleenstaanden, studenten, ... elk op zich hebben ze nood aan maatregelen die hun persoonlijke ontwikkeling, ambities en dromen niet langer in de weg staan. Ik zet mij dan ook in mijn dagelijkse activiteiten graag in voor gelijke kansen en integratie van deze mensen. Wil je een overzicht hebben van mijn parlementair werk (mijn wetsvoorstellen, parlementaire vragen en commissiewerk) klik dan hier voor een overzicht van mijn parlementair werk in de Senaat en hier voor een overzicht van mijn werk in de Kamer. 

Partner in crime

Ik ben ook de 'partner in crime' van Roland Duchâtelet, mijn politieke vader aan wie ik heel wat te danken heb. Onze 'politieke' stijl is misschien anders, maar we denken wel in dezelfde richting. Zo kwamen we samen op het idee om in volle crisis bedrijven drie maanden uitstel te geven bij het betalen van hun bedrijfsvoorheffing, een maatregel die trouwens in het federaal herstelplan werd opgenomen. Een ander idee dat we samen in een wetsvoorstel goten is dat van de solidaire belastingsteruggave. Dit is een teruggave van een deel van de belastingen die geldt voor álle burgers.

Stevig

Zoals ik reeds eerder zei, ben ik een echte Limburgse. Ik hou van mijn streek en trek er dan ook graag eens af en toe op uit. Al moet het gezegd, als er ergens een concert van Stijn Meuris of Zornik gepland staat, dan krijgt dat ongetwijfeld voorrang. Thuis of in de auto, de radio staat altijd aan. Ik hou wel van stevige muziek, al luister ik 's morgens meestal naar de radio voor het nieuws en de nodige duiding. Maar als ik even niet meer weet waar mijn hoofd staat, zet ik het nummer 'Knights of Cydonia' van Muse loeihard op om er daarna weer helemaal bovenop te zijn. Ik heb het voor mezelf uitgeroepen tot 'mijn politiek lijflied'. Luister zelf, het werkt aanstekelijk!

Zoeken op de website

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, meld u aan voor updates, initiatieven en nieuws !
captcha