Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Vlotte mobili-TIJD

Meer kwaliTIJD door vlotte mobiliteit. Gewoon doen.

Onze provincie heeft een zeer mager treinaanbod. De uithoeken van Limburg zijn witte vlekken. De trein is voor Limburgers vaak gewoon geen alternatief voor de auto. Nochtans is het spoor de ruggengraat van een volledig geïntegreerd openbaar vervoer.

We willen daarom een volwaardig ‘Limburgnet’. Dit bestaat onder andere uit een stevig IC-treinnet richting Antwerpen, Leuven en Brussel met enkele frequente, snelle en comfortabele verbindingen (om het halfuur), ook in het weekend. Treinen van het ‘Limburgnet’ komen telkens aan in station Hasselt 10-5 minuten voor het vertrek van de IC die staat te wachten.

Aansluitend zorgt het Limburgnet vanuit alle windstreken voor een sterk netwerk van lokale treinverbindingen met Hasselt als centrale hub. Dit geïntegreerd netwerk maakt van elke treinhalte een belangrijk mobiliteitsknooppunt voor multimodaal vervoer: fiets, auto, bus, trein.
Het ‘Limburgnet’ met laatavondgarantie wordt als het ware een Hop-on/Hop-off systeem om vlot met de trein in Brussel of Antwerpen te geraken, maar ook het alternatief voor verbindingen binnen Limburg zelf. Meer info hierover vind je in dit krantenartikel.

Daarnaast willen we versterkt inzetten op functioneel fietsgebruik. Pendelen, winkelen, naar school gaan, …, het kan allemaal meer met de fiets! Het is gezond voor ons, en goed voor het milieu. Ons bestaande fietsnetwerk ligt er al, dus de verdere uitbouw hoeft niet eens zoveel te kosten. We moeten wel zorgen voor goede en veilige verbindingen tussen bijvoorbeeld scholen, woonwijken, en industrieterreinen, maar ook voor goede fietsstallingen. Ook de fiets op de trein moet aangemoedigd worden. 

Herbekijk hier het integrale verkiezingsdebat over de Limburgse mobiliteit van HBVL waaraan ik deelnam.
Lees ook: 
Limburg als proeftuin voor zelfrijdende auto's, uit HBVL van 7/05/2019
Limburg als proeftuin voor liberalisering spoor, uit HBVL van 3/05/2019
Een voorbeeld van hoogwaardig openbaar vervoer: de as Tessenderlo - Leopoldsburg - Kinrooi 17/05/2019