• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Bekendmaking eerste resultaten proef met basisinkomen in Finland

Vandaag werden de eerste (voorlopige) resultaten bekend gemaakt ivm het wetenschappelijk onderzoek rond het Basisinkomen in Finland. De bekendmaking gebeurde door het agentschap Kela en het Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid. Tijdens het onderzoek kregen 2000 willekeurige en langdurige werklozen onvoorwaardelijk 560 euro per maand gedurende 2 jaar (in 2017 en 2018).
De resultaten, die voorlopig enkel nog over het eerste jaar gaan, zijn positief en in lijn met wat de sociale wetenschappers verwacht hadden. De proefpersonen met een basisinkomen werden vergeleken met een controlegroep en volgende positieve effecten werden waargenomen: vooruitgang van het algemeen welzijn, meer vertrouwen in de eigen toekomst en de economische situatie, meer mogelijkheden om zelf dingen te verwezenlijken, verbeterde gezondheid, minder bureaucratische ervaring van de sociale zekerheid en meer vertrouwen om in de toekomst tewerkgesteld te worden.

In deze fase van het onderzoek was er nog niet echt een hogere tewerkstellingsgraad waarneembaar, maar dit was volgens de onderzoekers niet vreemd.  Uit ervaring weten de onderzoekers dat er eerst een bepaald niveau van welzijn aanwezig moet zijn voor men in staat kan zijn om tewerkgesteld te worden. Het is dus niet controversieel dat er hier op dit moment nog niet echt verandering in is, maar eerder logisch. Aangezien het onderzoek aantoonde dat het welzijn bij de proefpersonen duidelijk vooruitgegaan is, kan men zonder met zekerheid al iets te kunnen zeggen, veronderstellen dat de tewerkstellingsgraad wellicht nog zal volgen.

In navolging van mijn boek “Win For Life, met het basisinkomen naar vrijheid en creativiteit” kijk ik vol spanning uit naar de verdere resultaten van dit onderzoek. De eerstvolgende resultaten worden in april dit jaar bekendgemaakt en het eindrapport zal in de lente van 2020 beschikbaar zijn.

Link naar het persbericht met meer details: https://www.kela.fi/web/en/-/preliminary-results-of-the-basic-income-experiment-self-perceived-wellbeing-improved-during-the-first-year-no-effects-on-employment

Link naar de video van de persconferentie: http://videonet.fi/web/stm/2019028/eng/

www.winforlifeboek.be


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.