• Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Zieke zelfstandigen krijgen sneller uitkering

Zelfstandigen die ziek worden of door een ongeval arbeidsongeschikt zijn, moeten momenteel 14 dagen wachten voor ze van het ziekenfonds een uitkering ontvangen. Deze periode, ook wel de ‘carensperiode’ genoemd, is door de regering al ingekort van één maand tot veertien dagen. De Kamercommissie Bedrijfsleven keurde een verdere verkorting van deze wachtperiode van 14 naar 7 dagen goed. Daarbovenop worden ziekteperiodes van langer dan 7 dagen voortaan al vanaf de eerste dag vergoed. “Op die manier zijn zelfstandigen beter gewapend tegen inkomensverlies bij ziekte”, zeggen liberale kamerleden Nele Lijnen en Frank Wilrycx.

Sinds 1 januari 2018 is de carensmaand op initiatief van minister van Sociale Zaken Maggie De Block korter geworden. Na deze wachtperiode van twee weken kunnen zelfstandigen al beroep doen op een uitkering. “Het is positief dat de wachttijd al was ingekort”, stelt Lijnen. “Het mocht voor ons gerust verder gaan. Momenteel heeft een zelfstandige met bijvoorbeeld een zware griep een inkomensverlies omdat die niet kan werken. Dat geldt niet voor werknemers: zij hebben een gewaarborgd loon. Dat is oneerlijk en het is een goede zaak dat we dit met dit wetsvoorstel hebben rechtgezet.”

Werkbaar systeem
De Kamercommissie Bedrijfsleven keurde vanmiddag unaniem het wetsvoorstel goed dat de carensperiode inkort tot zeven dagen. “We voegen daar aan toe dat zelfstandigen die lánger dan zeven dagen ziek zijn, al vanaf de eerste dag een uitkering zullen ontvangen. Voor hen geldt dus een uitzondering op de ‘zevendagenregel’”, stelt Lijnen. Het voorstel bepaalt dat het niet mogelijk is om die uitkering retroactief aan te vragen. “Dit om te vermijden dat mensen misbruik zouden maken van het systeem”, stelt het liberale parlementslid. “Dit is opnieuw een stap in de goede richting. Volgende legislatuur willen we werk maken van een gelijke sociale bescherming, ongeacht je statuut als werknemer, ambtenaar of zelfstandige”, besluit minister van Sociale Zaken Maggie De Block.


Hasseltsebaan 109 bus 3, 3940 Hechtel-Eksel  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.