Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Uitrol 5G noodzakelijk voor nieuwe technologieën

De verschillende regeringen hebben woensdag geen akkoord bereikt over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. De komst van 5G is nochtans essentieel voor ons land, voor ons Belgische digitale economie. “5G zou een nieuwe dynamiek voor onze bedrijfswereld zijn. Ons land moet zich hier ambitieus tonen. Onze toekomst als digitale koploper staat op het spel. Dit is opnieuw een gemiste kans en erg spijtig dat dit dossier naar de volgende regering is doorgeschoven”, stelt liberaal Kamerlid Nele Lijnen.

Het belang van de uitrol van 5G is niet te onderschatten. Zowel liberaal minister Philippe De Backer als Kamerlid Nele Lijnen reageren tijdens het actualiteitsdebat in de Kamer teleurgesteld op het uitblijven van een akkoord. “5G is erg belangrijk voor de uitrol van nieuwe technologieën. Verschillende belangrijke innovaties zullen door deze blokkering vertraging ondervinden in hun uitrol”, zegt Lijnen tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Wie kan nu tegen de komst van 5G zijn?”, vraagt Lijnen zich af.

Om de 5G-licenties te kunnen veilen, moest de federale regering een akkoord bereiken met de deelstaten, gezien daar de bevoegdheid ligt. “Vlaams minister Muyters stelde een Vlaams 5G-bedrijf voor, maar dat kan niet. Er is geen apparatuur beschikbaar die door alle drie de operatoren samen kan gebruikt worden. Daarnaast is een monopolie-infrastructuur bouwen niet mogelijk omwille van de mededingingsredenen”, legt minister De Backer uit.

Bart Haeck-oplossing

In haar tussenkomst benadrukt Lijnen het belang van een snelle organisatie van de veiling. “Ons bedrijfsleven heeft nood aan duidelijkheid over dit dossier. Op die manier kunnen ze volop investeren in hun digitale toepassingen. Dat zorgt voor innovatie en jobcreatie”, zegt Lijnen. Minister De Backer verwijst ook naar de economische belangen: een potentieel van maar liefst 7 miljard tegen 2026. “Ik stel daarom graag de ‘Bart Haeck-oplossing’ voor: plaats de opbrengst van de veiling op een geblokkeerde rekening en voer de discussie over de verdeling van de opbrengsten na de verkiezingen”, besluit Lijnen.