Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Maatregelen tegen Diane 35

Geen Belgische maatregelen tegen Diane 35 ondanks 29 klachten van tromboses en één overlijden.
Senator Nele Lijnen ondervroeg vandaag in de Senaat Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx over de gezondheidsrisico's verbonden aan de inname van Diane 35, een middel tegen acné, dat "offlabel" (een middel wordt gebruiktvoor een toepassing die niet in de bijsluiter staat) ook voorgeschreven wordt als anticonceptiemiddel. Diane 35 is reeds 25 jaar op de markt. De bijwerkingen zijn gekend maar onlangs bleek dat In Frankrijk 4 vrouwen en in Nederland 11 vrouwen gestorven zijn aan aandoeningen die in verband gebracht worden met de inname van Diane 35 en zijn generieke varianten. Zowel Frankrijk als Nederland ondernamen stappen.

Frankrijk besliste om Diane 35 uit de handel te nemen. In Nederland wordt het middel niet langer voorgeschreven aan nieuwe patiënten. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA voert een onderzoek naar de bijwerkingen van Diane 35 en andere anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie. Nele Lijnen was blij te vernemen dat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) zal deelnemen aan dit onderzoek maar wil toch enkele kanttekeningen plaatsen bij wat werd vernomen van de Minister.

"Heel wat vrouwen in België gebruiken "de pil" als anticonceptiemiddel. "De pil", ontketende 50 jaar geleden de seksuele revolutie. Deze vorm van anticonceptie veranderde het leven van de vrouwen voorgoed. Door de pil kregen ze een andere rol in de samenleving. Het kan toch niet dat zelfbewuste vrouwen, die ervoor kiezen om meer controle te hebben over hoeveel en wanneer ze kinderen krijgen, moeten leven in onzekerheid?" aldus Nele Lijnen.

Sinds 2008 werden immers 29 klachten aangaande tromboses geregistreerd, waarvan één overlijden. Volgens de Minister kan het causaal verband tussen het overlijden en de inname van Diane 35 nog niet bewezen worden. Men zal daarom geen verdere stappen ondernemen en het Europees onderzoek afwachten. Nele Lijnen roept de Minister op om - naast een brief naar gynaecologen en mutualiteiten en een advies via de website van de FOD Volksgezondheid aan de patiënten om niet zomaar te stoppen met de inname van Diane 35 - het Nederlandse voorbeeld te volgen.

Senator Lijnen wil de vrouwen die dagelijks "de pil" gebruiken, zij het Diane 35 of een andere anticonceptiepil, terug gemoedsrust geven. "Diane 35 kwam 25 jaar geleden op de markt. Vaak is het zo dat de bijwerkingen van nieuwe medicijnen nog niet goed gekend zijn. Sommige bijwerkingen komen pas na jaren aan het licht, wat nu ook het geval is bij Diane 35. Wanneer dergelijke bijwerkingen aan het licht komen moet er sneller gereageerd worden. Ik vraag geen algeheel verbod op Diane 35, maar vraag wel dat dit middel niet wordt voorgeschreven aan nieuwe patiënten. De bijwerkingen vinden immers vooral plaats in het eerste jaar na de start van het gebruik van een anticonceptiepil. Dit geldt trouwens niet enkel voor Diane 35 maar voor alle pillen van de derde en de vierde generatie." Stelt Lijnen.

Senator Lijnen zal dit dossier van nabij blijven opvolgen en hoopt dat de resultaten van het Europees onderzoek zo snel mogelijk bekend zijn zodat wel kan overgegaan worden tot actie!

Bron: Politics.be (8/3/13)