Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

500 euro per maand bijverdienen in horeca

HASSELT/BRUSSEL - Iedereen mag onbelast 500 euro per maand in de horeca bijverdienen. De werkgever betaalt daarop een bevrijdende sociale zekerheidsbijdrage van 125 euro. Zo creëer je een win-winsituatie voor de horecasector (betaalbaar personeel), voor gewone mensen (bijverdienen in het wit) en voor de overheid (nulkost zonder zware administratie en controles).

Dit wetsvoorstel hebben Open Vld-senatoren Nele Lijnen en Rik Daems zopas ingediend om de noodlijdende horecasector tegemoet te komen. "We hebben het voorstel afgetoetst bij de meerderheidspartijen.

We merken dat hier een groot draagvlak voor is", zegt Daems.

 

Zwarte doos

In onze woensdagkrant klaagden enkele topkoks nog aan dat de invoering van de geregistreerde elektronische kassa - de zogenaamde zwarte doos - op 1 januari 2014 een sociaal en economisch bloedbad in de sector zal veroorzaken.

Omdat zwart- en flexibel werk aan betaalbare prijzen dan onmogelijk worden, zullen heel wat horecazaken de deuren moeten sluiten, en zullen tienduizenden Belgen hun bijverdienste in de horecasector moeten opgeven. Horecazaken die overleven, zullen de prijzen zwaar moeten opdrijven, of op kwaliteit moeten inbinden. En dat terwijl vandaag, zonder die nieuwe kassa, jaarlijks zo'n 2.000 horecazaken in dit land op de fles gaan.

"België heeft duizenden uitstekende toprestaurants en dorpsrestaurantjes, gezellige brasseries en bruine cafeetjes. We gaan toch niet toelaten dat deze mooie sector in dit land naar de knoppen gaat.

Kijk, België staat bekend om zijn eten en drinken. We moeten dat zo houden", stelt Rik Daems. "Of is het de bedoeling dat we enkel grote ketens van cafés en restaurants overhouden? Of dat een pint hier binnenkort 5 euro kost? Ik denk het niet."

Nele Lijnen: "Met die nieuwe kassa die alles registreert, wordt het ook onaantrekkelijk om na de uren of in het weekend bij te gaan klussen in de horeca. Veel zaken zullen hun personeel zien vertrekken. Vandaar ons wetsvoorstel, enerzijds om de personeelskosten van de horeca-uitbaters te drukken, anderzijds om de koopkracht van die tienduizenden bijklussers veilig te stellen."

500 euro

Daems en Lijnen stellen voor dat iedereen maandelijks 500 euro per maand in de horeca mag bijverdienen, omgerekend 6.000 euro per jaar. "Het enige wat de werkgever moet doen, is hierop een bevrijdende sociale zekerheidsbijdrage van 25 procent betalen - in dit geval dus 125 euro", legt Nele Lijnen uit.

"Het bedrag dat gelegenheidswerkers maandelijks boven die 500 euro bijverdienen, valt onder de gewone regeling van sociale en fiscale bijdragen."

Daems legt het voordeel uit. "Een student die vandaag 500 euro in de horeca verdient, houdt daarvan 500 euro over. Een gelegenheidswerker moet daarvan minstens 250 euro afgeven, want die verdiensten komen boven op zijn loon. Vandaar dat zoveel mensen vandaag in het grijs/ zwart in de horeca bijklussen. Met ons voorstel houdt de gelegenheidswerker ook 500 euro over. En zijn werkgever betaalt een bevrijdende heffing van 125 euro."

Lijnen en Daems haalden de mosterd in Duitsland, waar het systeem al bestaat. Zij noemen het een winwinsituatie voor alle partijen. n De horeca-uitbater kan zijn personeelskost betaalbaar houden en krijgt voor een groot stuk rechtszekerheid. n De gelegenheidswerker kan hetzelfde bijverdienen als vandaag, maar dan wel in het wit. Dit voordelig belastingregime houdt zijn koopkracht in stand. n De overheid haalt zich geen zware administratie en dure controles op de hals. Bovendien is het systeem een nuloperatie. "De korting in bijdragen wordt ruimschoots gecompenseerd door het behoud van jobs en koopkracht. Nu gebeurt veel in het zwart. Daar heeft de staat sowieso niets aan.

Bron: HBvL 18 april 2013