Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

"Risicogedrag en niet geaardheid als criterium voor bloeddonatie"

Het risicogedrag en niet de geaardheid moet het criterium zijn voor bloeddonatie. Dat vinden de Open Vld-senatoren Yoeri Vastersavendts en Nele Lijnen in een reactie op de bekentenissen van Michiel Vanackere (24), woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero.

 Vanackere verklaarde gisteren in het Leuvens studentenblad Veto dat hij driemaal als homo bloed gegeven had, maar 'hetero' vermeldde in het aanmeldingsformulier. Ondanks het wederkerend probleem van bloedtekort blijft het Rode Kruis homo- en biseksuele mannen weigeren tenzij ze nog nooit seks hebben gehad met een andere man, klagen de Open Vld'ers aan.

Vastersavendts vindt dat men moet kijken naar het individuele seksueel gedrag van de kandidaat-donor. Zijn geaardheid zou hier niet van tel mogen zijn om zijn kandidatuur al dan niet te aanvaarden. Er is geen wetenschappelijke reden om een homo die al meer dan een zes maanden een monogame relatie heeft en geen HIV of andere overdraagbare aandoeningen heeft, uit te sluiten als bloeddonor, aldus de senator, die minister Onkelinx deze week nog wil vragen om de bestaande uitsluiting te herevalueren teneinde meer restrictieve uitsluitingscriteria te voorzien die alleen het risicogedrag zouden beogen en niet de mannelijke homogemeenschap in haar geheel uitsluiten.

Het risicogedrag is vanuit het standpunt van de volksgezondheid het probleem en dus niet het feit of iemand homo of biseksueel is. Homo's in landen als Zweden, Spanje, Italië en Portugal mogen sinds enkele jaren wel bloed geven en dat heeft geenszins geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van het bloed. En ook in Duitsland dringen de artsen aan op een opheffing van het verbod. Het wordt tijd dat het Rode Kruis ook in ons land deze uitsluiting in alle objectiviteit tegen het licht houdt, besluiten Lijnen en Vasteravendts.

Bron: HLN.be