Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Alweer dreigt het licht uit te gaan door vergetelheid overheid: alles wat u moet weten over het dreigende stroomgebrek

Voor de zoveelste keer dreigt straks in de winter het licht uit te gaan in ons land. Deze keer ligt het niet aan een kapotte kerncentrale, wel aan een vergetelheid van de regering. Tot grote verbijstering van haar coalitiepartners, duwt energieminister Marghem (MR) het probleem voor zich uit. “Kom nog eens terug met jullie vragen in oktober.”

 In de voorbije vier jaar dreigde al drie keer een stroomtekort in de winter. Ook na het langer openhouden van de kerncentrales en de moeizame discussies over het beruchte afschakelplan, is het nu misschien weer van dat. Hoe kon het zo ver komen en hoe groot is de schrik dat het licht in de winter uitgaat?

De voorbije jaren waren het altijd de kapotte scheurtjescentrales die voor stroomtekort dreigden te zorgen in de winter. Nu is het probleem iets gênanter. Als noodoplossing legde de vorige regering een “strategische reserve” aan. In ruil voor subsidies houden een aantal bedrijven dan in de winter hun gascentrales stand-by. Het grote probleem: de vorige én de huidige regering vergaten de regeling voor te leggen aan Europa. Diezelfde Europese Commissie wil nu nagaan of er geen sprake is van illegale staatssteun aan de bedrijven. Zolang Europa dit onderzoekt — en dat kan wel even duren — mag België niet beginnen onderhandelen met de bedrijven. Gevolg: dan kan ons land geen nieuwe strategische reserve aanleggen en zitten we in de winter zonder noodoplossing.

De oorspronkelijke vergetelheid ligt bij de vorige regering, maar volgens regeringspartij Open VLD is het even onbegrijpelijk dat ook energieminister Marie-Christine Marghem (MR) de regeling vergat voor te leggen aan Europa. De regering doet intussen al drie jaar lang een beroep op die strategische reserve. “Waarom heeft ze Europa niet eerder op de hoogte gebracht? Dat is haar verantwoordelijkheid als minister”, zegt Open VLD-Kamerlid Nele Lijnen. “Als ze dat eerder had gemeld, dan zaten we nu niet in deze situatie.”

De strategische reserve is in uiterste nood het allereerste redmiddel van de regering. Als dat wegvalt, kijkt ons land eerst naar Nederland en Frankrijk, maar in geval van extreme koude hebben ook zij meestal geen elektriciteit op overschot. Meteen daarna komt u, de burger, in het vizier. De regering stelde onlangs al een nieuw “afschakelplan” op waar veel commotie over was. Het licht gaat dan gecoördineerd uit op bepaalde plaatsen in België, zodat er geen nationale stroompanne volgt. “De strategische reserve staat in voor 900 megawatt, dat is een kleine kerncentrale”, waarschuwt CD&V-Kamerlid Leen Dierick voor de omvang van het mogelijke probleem. Ze herinnert de minister er ook aan dat een black-out een maatschappelijke kost heeft. “Eén uur stroomtekort is al goed voor 120 miljoen euro maatschappelijk verlies.”
Tot grote verbijstering van CD&V en Open VLD kwam Marghem niet met een duidelijk antwoord. Integendeel, ze vroeg het parlement om “de vraag opnieuw te stellen in oktober”. “Ik wacht nog af of we dan toch een beslissing mogen nemen van Europa”, zegt Marghem. Volgens haar kabinet zijn er wel wat mogelijkheden om een beslissing van Europa aan te vechten. Bij Open VLD en CD&V zijn ze er niet gerust in. “Ze zegt dat ze voldoende juridische argumenten heeft, maar ze heeft mij niet overtuigd”, zegt Lijnen. Ook Dierick had graag “concrete alternatieven” gehoord. “Ze moet snel met een deftig dossier komen, oktober is té kort dag.”

Bron: Het Nieuwsblad, 7 juli 2017