Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

“Politiek denkt enkel op korte termijn”

Open VLD-Kamerleden Tim Vandenput en Nele Lijnen vinden dat het parlement en de Belgische politiek in het algemeen ter plaatse trappelt. Ze noemen de huidige gang van zaken “nefast voor de toekomst van ons land”. Volgens hen wordt alleen maar beleid gevoerd voor de korte termijn. “We zijn niet klaar voor de miljardeninvesteringen die ons te wachten staan. En we blijven maar begrotingen afsluiten met een tekort.”
Tim Vandenput, Open VLD­ Kamerlid en burgemeester van Hoeilaart, is het volledig eens met het artikel vorige week in ­deze krant over de beperkte ­slagkracht van het parlement. “Ik ben zélf een van diegenen die op de parlementaire hometrainer zit: wij volksvertegenwoordigers krijgen heel weinig speelruimte om met nieuwe initiatieven te komen.”
 
Visionairen nodig
Volgens Vandenput heeft alles te maken met de almacht van de partijen die in permanente verkiezingskoorts zijn. “Daardoor wordt enkel aan kortetermijn­beleid gedaan, terwijl je als parlementair visionair moet zijn. In mijn gemeente houd ik constant het jaartal 2030 voor ogen. Dat doet deze regering niet. Ze voert het regeerakkoord uit en dat is goed. Wij hebben dat ook goed­gekeurd, maar op lange termijn is het zwaar onvoldoende.”
De liberaal krijgt steun van zijn partijgenote en Kamerlid Nele Lijnen. “Een politicus die aan de verre toekomst denkt, wordt in ons systeem niet beloond. Het enige wat telt, is de quick win en de waan van de dag.” Nochtans zijn er volgens Lijnen bij haar ­generatie veel mensen die de hoogdringendheid erkennen. “Ik kreeg bijvoorbeeld veel lof voor mijn eis om het Planbureau een langetermijnonderzoek te ­laten doen naar het gedrag van mensen en de invloed ervan op onze volksgezondheid en de arbeidsmarkt. Maar als het gaat om het nemen van structurele maatregelen, ­zoals een basis­inkomen, kruipt iedereen weer in zijn schelp.”
 
Gerommel in de marge
Het Zomerakkoord heeft volgens de Open VLD'ers wel verdiensten. “Maar het blijft gerommel in de marge, want de belangrijkste vaststelling is dat we maar begrotingen blijven afsluiten met een tekort, terwijl we overschotten zouden moeten creëren.” Vandenput wijst naar de miljardenfacturen die op komst zijn. “De investeringen in defensie gaan de komende twaalf jaar 9,2 miljard euro kosten, maar nergens is voorzien waar we die zullen halen. Om de pensioenen betaalbaar te houden, moet elk jaar 1,7 miljard euro extra worden gezocht. Maar in de sociale zekerheid, veiligheid of overdrachten aan internationale instellingen kan je onmogelijk nog besparen.”
 
Herfederalisering
Vandenput grijpt terug naar het voorstel dat hij vorig jaar lanceerde, toen met steun van vicepremier Alexander De Croo: “Er zijn te veel bevoegdheden en ­miljarden naar de deelstaten over­geheveld. Daardoor is de ­efficiëntie ver te zoeken. Als vroeger ­honderd mensen bezig waren met de federale materie Leef­milieu, dan heeft elk gewest nu bijna evenveel mensen voor hetzelfde werk. En hoeveel agentschappen zijn er niet voor Mobiliteit?”
Vandenput berekende wat een herfederalisering kan opleveren: “Van de 56 miljard euro jaarlijkse overdrachten naar de deelstaten kunnen we 7 à 8 miljard euro recupereren voor de noodzakelijke federale investeringen. Het kan dus veel effi­ciënter. Ik roep mijn collega's en de regering op om het grotere plaatje te bekijken.”
 
Bron: Het Nieuwsblad 16/08/2017, p.10, auteur: Hannes Cattebeke