Skip to main content
  • Slide Mobile 2019 2b
  • Slide Mobile 2019 3b
  • Slide Mobile 2019 4b
  • Slide Mobile 2019 5b
  • Slide Mobile 2019 6b
  • Slide Mobile 2019 7b
  • Slide Mobile 2019 8b
  • Slide Mobile 2019 9c

Singles betalen per jaar tot 365 euro meer dan koppels aan fiscale bijdrage

De fiscale bijdrage moet individueel berekend worden, zo worden singles niet langer gediscrimineerd en daalt hun belastingdruk die nu al zo hoog is.

Persbericht

Nele Lijnen: “Benadeel singles niet fiscaal en geef hen een single bonus”

Over vijftien jaar is bijna één Limburger op drie alleenstaande. Elk jaar zijn er meer en meer alleenstaande huishoudens. De fiscus houdt echter te weinig rekening met die realiteit, vindt volksvertegenwoordiger Nele Lijnen (Open Vld). Ze stelt daarom voor om singles een fiscale bonus te geven tot 365 euro per jaar. Dit kan door de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid niet langer per gezin maar per individu te berekenen.

De statistieken van de provincie Limburg liegen er niet om. In het jaar 2000 bestond 21% van de Limburgse huishoudens uit één persoon, t.o.v. 31% in de provincie Antwerpen. Terwijl dit aandeel in Antwerpen sindsdien naar 33% steeg, is de groei in Limburg veel sterker geweest tot 28%. Oftewel: tussen 2000 en 2019 is het aantal alleenstaande gezinnen gegroeid van 63.500 naar 100.400 in Limburg.


Lijnen vindt daarom het de logica zelve dat we de fiscaliteit zoveel mogelijk organiseren op basis van het individu: “Ieder van ons bepaalt voor zichzelf of hij/zij wil alleen wonen, wettelijk samenwonen, feitelijk samenwonen of huwen. De fiscus mag mensen niet straffen om die keuze. En laat ons niet vergeten dat ieder van ons van de ene dag op de andere single kan worden. Soms uit vrije keuze, maar evenzeer door bijvoorbeeld een scheiding of een overlijden. Eventjes, of voor langere duur. Discriminatie van singles op die manier kan niet.”


De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt nog steeds berekend op het gezinsinkomen. Singles (en feitelijk samenwonenden) betalen hierdoor tot twee keer zoveel als gehuwden en wettelijk samenwonenden. Lijnen: “De fiscus moet beseffen dat het 2019 is, niet 1960. Een single heeft in België de hoogste belastingdruk van alle OESO-landen. Laat ons komaf maken met zulke ongelijkheden door deze bijdrage voortaan op individuele basis te berekenen en de tarieven te halveren. Het resultaat is een jaarlijkse ‘single bonus’ voor alleenstaanden van maximaal 365 euro.”